Дональд Трамп / REUTERS

Сполучені Штати Америки вводять санкції стосовно Туреччини через військову операцію, яку Анкара почала в Сирії, і яка не користується підтримкою ні США, ні Євросоюзу.

Про це йдеться в заяві президента США Дональда Трампа, опублікованій в соцмережі Twitter.

Згідно із заявою, санкції торкнуться "діючих і колишніх офіційних осіб Туреччини", а також тих, хто сприяв "дестабілізуючим діям Туреччини на північному сході Сирії". Крім фінансових заходів, передбачені блокування власності та заборона на в'їзд в США для тих, хто потрапить в санкційний список.

Відео дня

В якості екстрених заходів Сполучені Штати збільшать до 50 відсотків мито на турецьку сталь, а також відмовляться від подальшого ведення переговорів про торговельну угоду з Анкарою "на суму в сто мільярдів доларів".

Читайте також"Нехай курдам допомагає Наполеон Бонапарт": Трамп заявив про виведення військ США з Сирії

Як повідомляв УНІАН, 9 жовтня Туреччина почала в Сирії операцію «Джерело миру» проти сил сирійських курдів, які Анкара вважає союзником забороненої в Туреччині Курдської робочої партії (КРП). За два дні до цього США оголосили про виведення своїх військових з прикордонних районів Туреччини і Сирії, тим самим відкривши Анкарі шлях до наступу.

Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган заявив, що наступ має на меті створити «безпечну зону», а його мета – «курдські бойовики» і члени угруповання «Ісламська держава» на півночі Сирії.

Рада безпеки ООН на засіданні 10 жовтня не змогла прийняти жодного рішення щодо наступу Туреччини на території Сирії.

П'ять європейських країн пізніше закликали Туреччину припинити односторонні військові дії.

10 жовтня президент США Дональд Трамп заявив, що сподівається на роль посередника між Туреччиною і сирійськими курдами і пригрозив Анкарі санкціями.