Ілюстрація / REUTERS

Вперше після 1992 року лауреатами Букерівської премії стали дві авторки — канадська письменниця Маргарет Етвуд та британська письменниця Бернардин Еварісто.

Про це повідомили в прес-службі премії, пише Громадське.

Етвуд отримала нагороду за роман «Заповіти» та стала найстаршої лауреаткою премії — їй 79 років. Новий роман авторки — це продовження антиутопії «Оповідь служниці» 1985-го року. Дія нової книжки розгортається за 15 років після подій, описаних у першій частині. Розповідь ведуть три героїні.

Відео дня

Читайте такожБукерівську премію-2019 отримала письменниця з Оману

Для Маргарет Етвуд це була шоста номінація. У 2000-му році вона стала лауреаткою премії з романом «Сліпий вбивця».

Британська письменниця, яка має нігерійське коріння, Бернардин Еварісто здобула нагороду за роман «Дівчина, Жінка, Інше». Вона стала першою темношкірою жінкою, яка отримала Букера.

У творі йдеться про життя 12 різних героїв, переважно темношкірих жінок, які живуть у Великій Британії. Кожен розділ починається з малюнка західноафриканського піктографічного символу, який ілюструє найкращу рису характеру героїв.

Цьогорічні переможниці розділять між собою грошовий приз у розмірі 50 тисяч фунтів стерлінгів.

Канадська письменниця Маргарет Етвуд та британська письменниця Бернардин Еварісто / фото REUTERS

У 2018 році премію вперше отримала ірландська письменниця Анна Бернс за «Молочника».

Це вперше після 1992 року переможцями Букерівської премії стали відразу дві авторки. У 1992 році правила премії змінили так, щоб нагороду міг отримати лише один письменник чи письменниця.

Також усі автори короткого списку отримають 2500 фунтів стерлінгів і спеціальне видання свого твору. Крім Етвуд та Еварісто, за перемогу змагалися Салман Рушді з «Кіхоттом», Люсі Еллманн з «Качками, Ньюберіпортом», Чигозі Обіома з «Оркестром меншин» та Еліф Шафак з «10 хвилин 38 секунд у цьому дивному світі».