Матеуш Моравецький / REUTERS

Прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький написав листа генеральному директору компанії Netflix Ріду Гастінгсу з вимогою виправити показану в документальному серіалі мапу Польщі з нацистськими концентраційними таборами.

Про це повідомляє «Європейська правда» з посиланням на Facebook-сторінку Моравецького.

Читайте такожАмериканські критики назвали кращі серіали року (відео)«Я написав листа голові Netflix Рід Гастингсу про історичні неточності в кіновиробництві на цій платформі. Можливо, для їх творців це несуттєві помилки, але вони дуже шкідливі для Польщі, і наше завдання – рішуче відповісти» – написав польський прем'єр.

Відео дня

У пості він виклав текст листа, в якому зазначив, що «деякі матеріали, доступні на платформі Netlix, неточні тією мірою, що «вони прикривають факти та відбілюють реальних винуватців злочинів».

Об'єктом претензій польського прем'єра став документальний міні-серіал «Диявол по сусідству», який розповідає історію вихідця з УРСР Івана Дем'янюка, охоронця концтабору Треблінка.

«В нещодавно представленому серіалі «Диявол по сусідству» показана карта, на якій помилково розміщені кілька німецько-нацистських концтаборів у сучасних кордонах Польщі. Також немає коментарів і пояснень, що цими таборами керували німці», – підкреслив глава польського уряду.

Він зазначив, що карта не тільки не відповідає дійсності, але і вводить в оману глядачів, оскільки припускає, що Польща несе відповідальність за створення та управління таборами і вчинені в них злочини.

«Моя країна в той час навіть не існувала як незалежна держава, і в цих таборах були вбиті мільйони поляків. З цієї причини цей елемент серії являє собою не що інше, як переписування історії, – написав польський прем'єр-міністр. – Я вважаю, що ця жахлива помилка була допущена ненавмисно. І я сподіваюся, що ви зможете це виправити якомога швидше, змінивши мапу або проінформувавши глядачів про помилку іншим способом».

Як раніше повідомляв УНІАН, Netflix зняв фільм про українця, якого називали оператором газових камер у концтаборах.