Дональд Трамп / REUTERS

Головні республіканці у неділю озвучили радикально різні погляди на поведінку президента Дональда Трампа щодо України. Це стало ілюстрацією проблем, з якими партія зіштовхнулася перед потребою виступити з одностайним захистом президента напередодні початку публічних слухань у справі про імпічмент.

Один впливовий член Республіканської партії з Палати громад засудив рішення президента США тиснути на Україну з вимогами почати розслідування проти колишнього віце-президента Джо Байдена і його сина Гантера. За його словами, це було неприйнятно. Однак, він не вважає, що за таке можна влаштовувати імпічмент, — пише Wall Street Journal.

Інший сенатор-республіканець прокоментував, що все буде залежати від намірів Трампа. Якщо він добивався початку розслідування проти Байдена з політичних причин, тоді це порушення, достойне імпічменту. Тим часом, інші представники політичної сили намагалися перевести увагу на сім’ю Байденів. Вони закликали провести розслідування безпідставних звинувачень, що колишній віце-президент США скористався свою владою, щоб допомогти енергетичній компанії з України, на яку працював його син.

Відео дня

Читайте такожNew York Times: Партнер адвоката Трампа зізнався, що погрожував Україні

Перед початком відкритих слухань у справі про імпічмент, республіканські союзники Трампа на Капітолійському схилі намагаються сформулювати сигнал, який би викликав резонанс серед широкої публіки. Хоч американський президент досі зберігає підтримку ядра Республіканської партії, опитування широких мас показало, що трохи більше 50% американців хотіли б усунення Трампа з Овального кабінету.

В 1999 році підконтрольна Республіканській партії Палата представників влаштувала президенту Біллу Клінтону імпічмент. Однак, рішення було скасоване Сенатом. Оскільки високий рівень популярності президента змусила демократів одностайно його підтримувати. В часи публічних слухань у Сенаті в січні 1999 року громадська підтримка Клінтона була на рівні 68%. Лише 32% дорослих американців хотіли усунути його з посади.

Читайте такожWashington Post: Поведінка Трампа щодо України була помилкою, і його чиновники це знали

Wall Street Journal пише, що позиції Трампа зараз гірші, ніж у Клінтона 20 років тому. Як свідчать результати опитування, проведеного газетою спільно з NBC News, близько 53% американців підтримують процедуру імпічменту, а 44% не схвалюють її. При цьому 49% опитаних говорили, що Трампа потрібно усунути з Білого дому. А 46% були проти цього. При цьому спостерігається гостра партійна полярність у цьому питанні. 88% прихильників Демократичної партії хочуть імпічмент Трампа, а 90% лояльних до Республіканської партії респондентів займають протилежну позицію.