Гонконг \ REUTERS

Верховний суд Гонконгу оголосив недійсною заборону на носіння масок, що закривають обличчя.

Читайте такожПротести в Гонконгу: поліція погрожує стріляти бойовими набоями

Ця заборона суперечить Основному закону, заявила вища судова інстанція Гонконгу в понеділок, 18 листопада, повідомляє "Німецька хвиля". Адміністрація Гонконгу заборонила маскувати обличчя на демонстраціях на початку жовтня, скориставшись законом про надзвичайний стан. За порушення заборони загрожував один рік тюремного ув'язнення. Вже через кілька годин після введення заборони активісти поскаржилися на неї в суд.

Відео дня

Виступаючи в суді, фахівець з конституційного права Глейдіс Лі, що представляє демократичний табір, заявила, що адміністрація Гонконгу перевищила повноваження виконавчої влади, ввівши заборону в обхід парламенту. Крім того, юрист вказала, що закону про надзвичайний стан, що використовувався для введення заборони на носіння масок, вже майже 100 років. Він був прийнятий за часів, коли Гонконг був британською колонією, і суперечить Основному закону Гонконгу, який набрав чинності в 1997 році, коли ця територія стала спеціальним адміністративним районом Китаю.

Введення заборони на носіння масок призвело до нових спалахів насильства в Гонконзі. Вже через кілька годин після оголошення заборони на вулиці Гонконгу вийшли демонстранти в масках, протести супроводжувалися зіткненнями з поліцією, погромами банків КНР і підпалами станцій метро, через що метрополітен на один день припинив свою роботу.

Демонстранти в Гонконзі незадоволені посиленням впливу Пекіна в їхньому місті, яке зберегло значні свободи за умови його повернення Китаю британською колоніальною владою. Активісти вимагають вільних виборів, незалежного розслідування випадків поліцейської жорстокості, звільнення більш ніж чотирьох тисяч затриманих активістів і відставки глави адміністрації Гонконгу Керрі Лам, яку вони звинувачують у надмірній близькості до влади Китаю.