Україна досі не отримала частину американської військової допомоги / фото УНІАН

Рішення президента США Дональда Трампа заблокувати військову допомогу для України на майже 400 мільйонів доларів спричинило скандал. Однак, навіть після розмороження цих грошей понад 35 мільйонів так і не дійшли до Києва. Вони досі лишаються на американських рахунках.

Про це пише Los Angeles Times з посиланням на документ про витрати Пентагона, який опинився в розпорядженні видання. Не зрозуміло, чому ці кошти не були передані українській стороні. А Конгресмени вимагають відповідей. Видання нагадує, що скандал почався, коли Трамп затримав передачу пакету допомоги, вимагаючи при цьому в президента України Володимира Зеленського почати розслідування проти його політичних опонентів. 11 вересня Білий дім розблокував гроші.

Читайте такожBusiness Insider: Тиск Трампа підірвав довіру українців до США

Відео дня

Конгрес затвердив виділення 250 мільйонів доларів допомоги для Києва від Пентагону й додатково 141 мільйон від Держдепартаменту. Обидві партії підтримали рішення. Через 15-денний період очікування, затримка, яку влаштувала адміністрація Трампа, лишила парламентарям менше тижня до завершення фіскального року 30 вересня, а разом з ним і законної можливості перерахувати гроші.

Розуміючи, що операції з сотнями мільйонів доларів не вдасться виконати за такий короткий термін, Конгрес дав Пентагону додатковий рік на те, щоб перерахувати свою частку. Чиновники оборонного відомства сказали, що все буде зроблено за лічені тижні. Але 35,2 мільйона доларів, виділені на гранатомети, захищені засоби зв’язку й  морський бойовий корабель, досі не покинули Міністерство фінансів США. Це виданню підтвердили конгресмени й документ Пентагону про витрати.

Читайте такожWashington Post: Білий дім умисне відібрав в України торговельні привілеї

Прес-секретар оборонного відомства полковник Клара Глісон підтвердила, що 36 мільйонів доларів досі не передані Україні. Однак, вона відмовилася давати пояснення, чому так сталося, лише пообіцявши, що Київ отримає допомогу «впродовж наступних кількох тижнів».

Видання пише, що затримка частини американської допомоги для української армії може підірвати ключовий аргумент республіканців у справі про імпічмент. Захисники президента применшують наслідки від затримки, наголошуючи, що Україна отримала допомогу без необхідності відкривати потрібні Трампу розслідування.