REUTERS

Федеральні прокурори, які ведуть розслідування проти особистого адвоката президента США Рудольфа Джуліані і його двох партнерів, збираються допитати одного з керівників державної газової компанії України. Зокрема, вони хочуть дізнатися про контакти українця з соратниками адвоката, які добивалися укладання енергетичних угод з українською стороною цього року.

Як пише Washington Post, йдеться про директора з інтегрованого газового бізнесу «Нафтогазу» Андрія Фаворова. Він громадянин США і погодився зустрітися з прокурорами Південного округу Нью-Йорка й поговорити про свій досвід з бізнесменами Левом Парнасом й Ігорем Фруманом. Вони допомагали Джуліані знайти інформацію про українські справи колишнього віце-президента Джо Байдена і його сина Гантера. Адвокат Фаворова Ленні Бруер сказав, що його клієнт «добровільно зустрінеться з урядовими прокурорами». Від подальших коментарів він відмовився.

Читайте такожNew York Times: Партнер адвоката Трампа зізнався, що погрожував Україні

Відео дня

В прокуратурі Південного округу Нью-Йорку теж відмовилися відповідати на запитання журналістів. Цікавість до Фаворова, який очолює один з напрямків компанії «Нафтогаз» в Україні, вказує на те, що слідчі зосередилися на спробах Парнаса й Фрумана знайти бізнес-вигоду для самих себе в історично корумпованому енергетичному секторі, допомагаючи Джуліані у його справах в країні. Федеральні прокурори перевіряють зв’язки адвоката Дональда Трампа з двома бізнесменами, яких звинуватили в порушенні законів США щодо фінансування виборчих кампаній. Вони нібито допомагали перераховувати іноземні гроші кандидатам і політичним комітетам. Самі Парнас і Фруман заперечують свою вину.

Фаворов зустрічався з ними щонайменше двічі цього року, про що говорять люди, поінформовані про деталі цих подій. Перший контакт стався в кулуарах енергетичної конференції у Х'юстоні у березні. Парнас і Фруман запропонували Фаворову угоду про імпорт зрідженого американського газу. Вони також хотіли дізнатися, чи погодиться він замінити директора «Нафтогазу» Андрія Коболєва.

Читайте такожNew York Times: Друзі Джуліані намагалися нажитися на його пошуках політичного бруду в Україні

Керівник американської газової компанії Дейл Перрі розповів, що чув від Фаворова про те, що два бізнесмена говорили йому про наближення звільнення посла США в Україні Марі Йованович. Сама екс-посол минулого тижня під час свідчень в Конгресі сказала, що вважала Коболєва реформатором, який бореться з корупцією в українському газовому секторі. У травні Фруман і Парнас під час зустрічі у Вашингтоні знову запропонували «Нафтогазу» угоду. Невдовзі після цього Йованович передчасно відкликали. І, як розповіли джерела з оточення Фаворова, це його дуже здивувало.