Гордон Сондленд / REUTERS

Посол США в Європейському Союзі Гордон Сондленд заявив про пряму вказівку президента Дональда Трампа працювати з його адвокатом Руді Джуліані, аби змусити Київ почати справу проти Джо Байдена.

Читайте такожВолкер не пов'язував розслідування Burisma з Байденом, а затримку допомоги Україні - з розслідуваннями

Як повідомляє "Європейська правда", таку заяву Сондленд зробив під час відкритого слухання в Палаті представників в рамках розгляду справи про імпічмент.

Відео дня

"Я знаю, що члени цього комітету часто формували ці складні ситуації у вигляді простого питання: чи існувало "quid pro quo?" (послуга за послугу, - ред.). Як я вже свідчив раніше, що стосується телефонного дзвінка Білого дому та засідання Білого дому, відповідь - так", - сказав дипломат.

Зазначається, що Сондланда разом з іншими посадовими особами називали частиною тіньової зовнішньополітичної операції із тиску на Україну щодо розслідування проти Джо Байдена та його сина Хантера.

Дипломат підтвердив, що разом із міністром з питань енергетики Ріком Перрі та колишнім спецпредставником по Україні Куртом Волкером працював з Руді Джуліані з питань України "за прямою вказівкою президента США".

"Секретар Перрі, посол Волкер і я працювали з паном Руді Джуліані з питань України за прямою вказівкою президента США. Ми не хотіли працювати з паном Джуліані. Усі ми розуміли, що якщо ми відмовимося працювати з паном Джуліані, ми втратимо важливу можливість зміцнити відносини між США та Україною. Тому ми виконували розпорядження президента", - сказав він.

Сондланд наголосив, що на той момент він не знав про плани Джуліані щодо України, а якби знав, то відмовився би працювати з ним.

Він також стверджує, що був категорично проти затримки виділення України військової допомоги і не отримав від Білого дому пояснень, чому це було зроблено.

"Ми працювали з Джуліані за вказівкою Трампа, ми не хотіли жодних передумов для виділення допомоги Україні", - підсумував Сондленд.

Напередодні у Палаті представників США почалися публічні слухання чотирьох свідків у справі про імпічмент президента Сполучених Штатів Дональда Трампа.

Нагадаємо, у вересні в США почалося розслідування про можливість імпічменту Трампа у зв’язку з висловленими на адресу Трампа звинуваченнями в тому, що він тиснув на президента України Володимира Зеленського з метою завдати шкоди своєму політичному опонентові Джо Байдену.