Дональд Трамп / REUTERS

Пішов зі своєї посади головний радник Дональда Трампа з питань Росії, старший директор з питань Росії та європейських справ Ради національної безпеки Білого дому Ендрю Пік.

Про це в неділю, 19 січня, повідомляє агентство Bloomberg, посилаючись на власні джерела.

Читайте також"Імпічмент навіки" або "кінець цирку": політики у США висловились перед вирішальним етапом справи проти Трампа

Відео дня

За даними агентства, Пік у п'ятницю "в супроводі" залишив територію Білого дому. Пізніше було оголошено, що він пішов у "адміністративну відпустку" в зв'язку з розслідуванням у сфері безпеки.

Працювати у РНБ Пік почав у листопаді минулого року. До цього він обіймав посаду заступника помічника держсекретаря США. У Держдепартаменті він відповідав за питання, пов'язані з Іраном та Іраком.

Пік - уже третій співробітник на цій посаді, який був звільнений протягом одного року. Свої обов'язки він виконував із листопада й повинен був супроводжувати президента Трампа на Всесвітньому економічному форумі в Давосі, який пройде з 21 по 24 січня.

Двоє попередників Піка - Фіона Хілл і Тім Моррісон - дали свідчення в Конгресі в рамках процедури імпічменту Трампа. Тім Моррісон, зокрема, підтвердив, що часткове зупинення виплати допомоги Україні було пов'язане з вимогою до української влади оголосити про намір провести розслідування стосовно сім'ї Байденів та компанії Burisma.

Як повідомлялось, розгляд конкретних звинувачень проти Дональда Трампа почнеться в Сенаті у вівторок, 21 січня. Для оголошення імпічменту Трампу необхідно, щоб це рішення підтримали дві третини сенаторів. Експерти вважають це малоймовірним, оскільки в Сенаті більшість належить республіканцям. За всю історію США це третій випадок процедури імпічменту президента.