Турецькі солдати / REUTERS

Напади на солдатів Туреччини в Ідлібі створили геополітичний зсув навколо війни в Сирії. Туреччина і США, здається, знову об’єдналися, Росія ізольована, а Європа опинилася в скрутному становищі.

Про це пише німецьке видання Handelsblatt, наголошуючи, що в Сирії назріває нова відверта війна. Після того, як сирійський режим вбив десятки турецьких солдатів у провінції Ідліб, армія Туреччини одразу ж замахнулася, щоб завдати удар у відповідь як по позиціям військ Башара Асада, так і по російським.

Військова ескалація провокує великі геополітичні наслідки. Вкрай крихка рівновага в Сирії тепер повністю зруйнована. Відкритий конфлікт змінює ситуацію з союзами як на місцях, так і на міжнародному рівні. Цілком вірогідно, що Європі доведеться знову боротися з наслідками.

Відео дня

Читайте такожBloomberg: Ердоган приставив пістолет до власної голови у Сирії

Видання зауважує, що напруга між Москвою й Анкарою тривала вже якийсь час. Після кількох атак армії режиму Сирії проти турецьких військ, в результаті яких гинули турецькі солдати, швидко стало зрозуміло, що президент Росії Володимир Путін не на боці Раджепа Таїпа Ердогана, як вважалося раніше. Останнім часом Росія уникала контактів з Туреччиною, натякаючи, що їхній тактичній дружбі настав кінець.

Тим часом, США демонстративно ставали на турецький бік. Незадовго до останньої атаки, з’явилися чутки про те, що Америка, вірогідно, перекидає ракети Patriot до тієї частини турецько-сирійського кордону, де відбулися сутички.

Невдовзі після атак сенатор-республіканець Ліндсі Грем закликав закрити небо над Ідлібом. Саме про це Туреччина просила з 2015 року. Якщо США тепер виконають це прохання, Вашингтон і Анкара можуть знову зблизитися після кількох років дипломатичних суперечок.

Європа теж в цій ситуації може постраждати. Невдовзі після атак президент Раджеп Таїп Ердоган оголосив, що Туреччина більше не буде блокувати рух сирійських біженців на Захід. Так турецька влада хоче покласти на Європу зобов’язання й одночасно натиснути на неї.

Читайте такожГенсек НАТО звинуватив Росію і режим Асада в "невибіркових авіаударах"

«Євросоюз повинен діяти швидко. З Ідлібу тікає близько 900 тисяч людей. Якщо вони через турецьку територію потраплять в Європу, криза 2015 року може повторитися», - пише видання.

З точки зору Вашингтона, вірогідно, ситуація навіть позитивна. Адже солдати США не постраждали. А Туреччина знову дистанціюється від Росії й повернеться до тісних відносин зі своїми союзниками по НАТО. Президент Дональд Трамп тепер може різними способами добиватися того, щоб європейські союзники брали більшу військову участь в сирійській війні. Нова криза буквально стоїть на порозі Європи.