Жозеп Боррель / REUTERS

Віце-президент Європейської комісії, високий представник Європейського Союзу з питань зовнішньої та безпекової політики Жозеп Боррель закликає усі країни, збройні і терористичні групи припинити усі збройні конфлікти і не перешкоджати постачанню гуманітарної допомоги для протидії поширенню коронавірусу.

Про це йдеться в декларації Борреля від імені Євросоюзу щодо заклику генерального секретаря ООН Антоніу Гутерріша встановити негайний глобальний режим припинення вогню у зв'язку з пандемією COVID-19.

Зокрема, високий представник ЄС заявив, що "боротьба з глобальною пандемією, котра забирає так багато життів і випробовує функціонування наших суспільств, є безпрецедентним викликом, що вимагає глобальної єдності, співпраці, солідарності і співчуття".

Відео дня

Читайте такожThe Economist: Коронавірус ставить світ перед важким вибором: життя, смерть чи економіка

Водночас, Боррель підкреслив, що виклики, з якими світ стикався до спалаху вірусу, нікуди не зникли. "Пандемія, скоріше за все, загострить деякі з них", - прогнозує віце-президент ЄК.

"Зараз більше, аніж зазвичай, настав час узгодити всесвітнє перемир'я, припинити усі збройні конфлікти і негайно зупинити бойові дії. Не можна допустити, аби терористичні групи, котрі визначені такими Організацією Об'єднаних Націй, отримали перевагу від цього перемир'я. Ми наполегливо закликаємо тих, хто бере участь у збройних конфліктах скрізь у світі, долучитися до зусиль для пошуку політичного вирішення конфліктів", - наголосив Боррель.

"Ми також наполегливо закликаємо усі протиборчі у війнах сторони повністю дотримуватися міжнародного гуманітарного права і гарантувати безперешкодний доступ для гуманітарної допомоги. Це навіть ще більш життєвоважливо у зв'язку з пандемією коронавірусу. Зараз настав час для міжнародної солідарності. Зараз настав час віддати усю нашу енергію і ресурси боротьбі зі світовим спільним викликом - коронавірусом", - заявив високий представник ЄС.

Він додав, що тепер важливо зосередити увагу на глобальній охороні здоров'я.

Боррель переконаний, що лише спільними зусиллями можна захистити найбільш вразливих людей як медично, так і економічно, від вірусу.

"Європейський Союз наголошує, що санкції не повинні перешкоджати доставці необхідного обладнання і продовольства, важливих для боротьби з коронавірусом та для обмеження його поширенню усім світом", - відзначив Боррель.

За його словами, в Євросоюзі підкреслюють, що санкції ООН і ЄС передбачають виключення з гуманітарних міркувань.

Читайте такожСтолтенберг закликає Росію припинити бойові дії на Донбасі для протидії коронавірусу

"За допомогою застосування цих винятків, ЄС та його країни-члени забезпечать, аби ці санкції не заважали глобальній боротьбі з COVID-19, одночасно наголошуючи, що вони продовжують грати незамінну роль у протидії порушенням міжнародного права, протидії розповсюдженню (зброї масового знищення), припиненню потоку озброєння у зони війн, протидії зловживанням з правами людини, а також каранню тих, хто підриває мирні процеси", - підкреслюється у декларації.

Окрім того, ЄС закликає інші країни зробити необхідні роз'яснення, щоби забезпечити, що їхні санкції не перешкоджатимуть глобальній боротьбі з пандемією.

Читайте також: