Ілюстрація REUTERS

В Австралії порушили кримінальну справу щодо власників круїзного судна Ruby Princess, яких підозрюють у наданні неправдивих даних про кількість інфікованих коронавірусом осіб на борту.

Про це повідомляє Deutsche Welle.

Читайте такожВчені встановили, скільки днів залишаються заразними ті, хто вилікувався від коронавірусу

Відео дня

Лайнер, який належить британсько-американському круїзному оператору Carnival Australia, пристав до берега в Сіднеї 8 березня.

На його борту перебували 2700 пасажирів, яким дозволили залишити судно з мінімальними перевірками, хоча близько десяти осіб на той час мали симптоми респіраторних захворювань. Рішення про висадку пасажирів на берег ухвалили після того, як чиновники повідомили про «низький ризик» зараження та відсутність симптомів COVID-19 у пасажирів судна. Своєю чергою, влада могла надати дозвіл тільки на підставі даних від капітана судна, що інфекційні хвороби на борту відсутні.

Пізніше виявилось, що коронавірусом заразились 622 людини, які перебували на борту лайнера. Це близько десяти відсотків від загального числа інфікованих SARS-CoV-2 в Австралії. Серед 35 людей, які на даний час померли від коронавірусу, 11 були пасажирами Ruby Princess.

Правоохоронці з'ясовують, чи були порушені закони щодо національної безпеки, державного біозахисту та чи був скоєний злочин з необережності, повідомив комісар поліції Нового Південного Уельса Мік Фуллер. За його словами, ще рано казати про скоєння злочину, але вже зараз є докази того, що коронавірус поширився від пасажирів лайнера. Представник Carnival Australia повідомив, що компанія співпрацюватиме з правоохоронцями в цьому розслідуванні.

Як повідомляв УНІАН, від початку поширення коронавірусу в світі захворіло більш ніж 1,2 мільйона людей, із них летальних випадків – 64 774. Водночас 246 893 людини одужали.

В Україні станом на ранок 5 квітня лабораторно підтверджено 1251 випадок COVID-19. З них 32 летальних, 25 пацієнтів одужали.

Читайте також: