В Кремлі думають, що гірше вже не буде / Фото: REUTERS

Росія планує розв'язати ще більше конфліктів із Заходом на тлі того, як конфронтація зростає після отруєння російського опозиціонера, спалаху протестів в Білорусі й нових звинувачень проти Москви у втручанні в американські президентські вибори. Кремль відкидає всі звинувачення з боку ЄС і США в тому, що саме він зіпсував відносини, роками атакуючи опонентів, залякуючи сусідні країни й влаштовуючи хакерські атаки на системи чужих урядів.

Читайте такожВ Росії заявили, що відносини з ЄС погіршилися через санкції щодо НавальногоТепер в Москві кажуть, що більше не будуть навіть вдавати, що хочуть покращити ситуацію, - пише Bloomberg.

"Ми повинні просто перестати з ними говорити на якийсь час. Люди, відповідальні за зовнішню політику на Заході, не розуміють  наявність потреби у комунікації на основі взаємоповаги", - сказав голова МЗС РФ Сергій Лавров.

Така риторика, без сумніву, містить величезну дозу самовихваляння. Але вона також вказує на те, що в Кремлі закріплюється тип мислення, який може призвести до спалаху нових конфліктів між найбільшими державами світу. Російський зовнішньополітичний аналітик Тимофій Бордачов минулого місяця закликав Росію перейти до абсолютно нового підходу в зовнішній політиці. Він пропонував відмовитися від намірів інтегруватися у міжнародний порядок на чолі зі США і Європою. В своїй статті він стверджував, що Москва ніколи не заслужить повагу Заходу. Тому час вже перестати намагатися це робити. Неназваний російський чиновник сказав виданню, що в російському уряді розглядають статтю Бордачова як "певний маніфест".

"Як ми дізналися, у ступені погіршення ситуації немає меж", - сказав голова профінансованої Кремлем "Російської ради міжнародних справ" Андрій Кортунов. Конфліт між Росією і Заходом посилювався впродовж років після того, як російська армія анексувала український Крим. Але інсайдери Кремля досі сповідують розчарування ситуацією.

Вони відкидають звинувачення в тому, що саме російська сторона спровокувала низку проблем: від втручання у вибори й вторгнення у Сирію й Лівію до вбивства ворогів у Європі. Поступове посилення санкцій й інших покарань вони списують на "русофобію" Заходу. Тепер вони кажуть, що не бачать причин прогинатися під тиском, сподіваючись, всупереч всім доказам, що США і Європа нарешті визнають законність бажання Росії бути глобальною силою.

Читайте такожNewsweek: Друга Холодна війна між Заходом і Росією буде тривати 40 роківВисокопоставлені чиновники Росії розглядають відносини із Заходом як нову Холодну війну. Помітні голоси, які десятиліттями закликати зосередити зовнішню політику навколо відносин з Вашингтоном, тепер здалися. Вони не сподіваються, що відносини вдасться відбудувати. Про це Bloomberg сказали джерела, наближені до Кремля. Конфронтація розглядається як ідеологічна, а також як боротьба за владу. В цій боротьбі Росія бачить себе чемпіоном консервативних цінностей, за які вона бореться проти ліберального Заходу.

Ще більш конфронтаційних підхід до наддержави в особі США, а також до Європи, яка лишається найбільшим торговельним партнером Росії, принесе Кремлю велику кількість загроз. Він може стати надто залежним від Китаю. Крім того, Туреччина кидає йому виклик в регіоні, який російська сторона чомусь вважає "своєю сферою впливу". Страх перед тим, що нові конфлікти призведуть до появи ще більшої кількості санкцій, допоміг обвалити рубль до рекордно низької вартості.

Останнім джерелом конфлікту стало отруєння російського опозиціонера Олексія Навального військовою речовиною "Новачок". ЄС минулого тижня схвалив санкції проти шести соратників Володимира Путіна.

"Історія з Навальним була прямим втручанням у внутрішні справи Росії. Гадаю, це було несподівано", - сказав Бордачов.

Читайте такожDie Welt: Світу загрожує ядерна анархія, про яку попереджав КеннедіТак само, як і в часи Холодної війни, контроль озброєнь - одна з небагатьох сфер, в якій переговори ще тривають. США сподіваються, що скоро вдасться продовжити дію однієї з ключових угод. Для Вашингтона і його союзників ризик посилення агресивної поведінки Путіна несе цілий ряд загроз: від тіснішої співпраці з Іраном до організації ядерних провокацій. Так вважає член Ради національної безпеки США в адміністрації Джорджа Буша-молодшого Корі Шейк.

"Якщо Росія подумає, що відносини вже не можуть стати ще гіршими, у неї не буде особливих причин перейматися нашою реакцією. Вона не буде обмежувати свою агресивну поведінку, щоб зберегти хороші відносини", - вважає вона.

Останні конфлікти із Заходом доповнили список викликів, з якими має справу Володимир Путін на тлі його бажання розширити своє правління до 2036 року. Економічний біль, спричинений пандемією коронавірусу, лише посилив обвал реальних доходів після років стагнації. Невдоволення зростає. Боячись нових санкцій, Кремль почав заощаджувати мільярди доларів, щоб мати змогу витрачати їх для пом'якшення рецесії. Хоча цей підхід навряд чи спрацює. Так само як попередні спроби підтримувати діалог і водночас вести агресивну політику, яка розлютила Захід.

Тривала конфронтація змусила відвернутися від Росії всіх її помітних адвокатів. Канцлер Німеччини Ангела Меркель глибоко розчарована Путіним, про що говорять люди в її оточенні. І отруєння Навального було лише останнім з цілої низки вчинків, які нашкодили відносинам з Берліном. Дипломати ЄС кажуть, що спроби президента Франції Еммануеля Макрона зблизитися з Путіним, теж вважаються провальними.

Читайте такожFinancial Times: Спроби Макрона зблизитись з Путіним не варті зусильКоли Макрон підняв питання отруєння Навального під час телефонної розмови минулого місяця, Путін почав зухвало розповідати байки про те, що опозиціонер нібито сам себе отруїв. Таке зневажливе ставлення призвело до витоку інформації про розмову у Франції. Кремлю це не сподобалося.

У США вважають Росію "радіоактивною" в політичному спектрі. Лише Дональд Трамп чомусь вважає інакше. У Кремлі не хочуть, щоб Джо Байден став президентом США. Тому що це може означати початок нового раунду тиску. Тож Москва активно намагається підірвати кампанію Байдена і традиційно це заперечує.

Відмова Путіна йти хоч на якісь поступки означає, що відносини будуть поганими не залежно від того, хто буде у Білому домі. Про це сказав президент Центру аналізу європейської політики у Вашингтоні Аліна Полякова.

"У нас мало способів стримати російську агресію. І Кремль добре про це знає", - каже вона.

Вас також можуть зацікавити новини: