У Білорусі міліція і ОМОН затримали понад 250 учасників акцій проти інавгурації Олександра Лукашенка, що пройшла в закритому режимі 23 вересня.

Відео дня

Про це свідчать дані Правозахисного центру "Весна".

Так, людей затримували в Мінську, Могильові, Гродно, Гомелі, Бресті, Боровлянах, Сміловичах, Століні, Борисові, Барановичах, Поставах і Молодечно. Деяких пізніше відпустили.

Ряд ЗМІ повідомили про застосування силовиками перцевого газу і постріли в повітря. У МВС Білорусі заперечують застосування газу і зброї. Затримання тривають. 

Читайте такожУкраїна відмовилася визнавати легітимність Лукашенка

Серед затриманих виявилася журналістка білоруського порталу TUT.By Олена Толкачова. За даними "Весни", її вже відпустили.

В цілому на вулиці білоруської столиці в середу вийшли приблизно 5-7 тис. незгодних з інавгурацією Олександра Лукашенка. 

У Мінську чоловік тікав від силовиків. Йому вдалося сісти в машину таксі, яка відвезла його і не дала затримати.

Протести в Білорусі та інавгурація Лукашенка

  • 9 серпня в Білорусі відбулися президентські вибори. За офіційними даними ЦВК, за Лукашенка проголосували 80,1% виборців, за його головного опонента Світлану Тіхановську - 10,1%.
  • Після оголошення результатів виборів країну охопили акції протестів. Силовики затримують учасників мітингів і застосовують до них силу, відкривають політично вмотивовані справи щодо опозиціонерів.
  • У Євросоюзі не визнали результати виборів і вирішили застосувати санкції проти білоруських чиновників, що відповідальні за фальсифікацію результатів голосування і застосування насильства проти незгодних.
  • 23 вересня у Мінську відбулася інавгурація Лукашенка.
  • Глави МЗС більшості європейських країн заявили, що вважають результати виборів у Білорусі нелегітимними.
  • У різних містах Білорусі 23 вересня після інавгурації Олександра Лукашенка громадяни вийшли на масові протести, наймасштабніші відбуваються у Мінську. Там майже одразу почався силовий розгін акції та затримання.