Ілюстрація REUTERS

Влада Білорусі протягом наступних тижнів чинитиме тиск на опозицію, застосовуючи адмінарешти й штрафи.

Про це на своїй сторінці у Facebook написав експерт програми "Міжнародна і внутрішня політика" UIF Ігор Тишкевич, коментуючи масштабні акції протесту в Білорусі.

За його словами, ядром протестів стали міський середній клас і молодь.

Відео дня

Читайте такожУ Білорусі на тлі протестів почалися страйки робітників

"Багато молоді. Небитого покоління. Яке впевнене, що якщо вийти і сказати «ні» - влада дасть назад. У влади, точніше її представників, є що втрачати. Вони будуть чіплятися зубами. Це база протистояння, що не створює передумов для швидких компромісів", - заявив експерт.

Він зазначає, що людей, які налаштовані опозиційно, вельми багато, але вони не організовані, а протести - не централізовані і не скоординовані.

Тишкевич додав, що, хоча ідея масових зборів опозиції біля виборчкомів спрацювала навіть без єдиного координаційного центру, крім цього потрібно було організувати швидкий аналіз протоколів і опублікувати перші результати альтернативного підрахунку до результатів ЦВК, чого опозиція не зробила.

"Більш того, достроковим голосуванням, блокуванням інтернету, хакінгом стартового сайту платформи "Голос" влада істотно обмежила можливості даної системи. Тому вечірні протести - це просто протести небитого покоління - молоді і міського середнього класу. Хаотичні, без цілей, без координації, без загального планування", - вважає він.

За словами експерта, потенційні лідери опозиції злякалися наслідків, і не взяли ситуацію з протестами під контроль.

"Крім того, влада заздалегідь на добу закрила деяких представників старої опозиції, які здатні вести протести. І, на жаль, не випустить до закінчення гарячої фази цієї хвилі протистояння ...", - додав Тишкевич.

На його думку, чи будуть протести розширюватися і чи будуть вони небезпечними для діючої влади, стане відомо протягом кількох днів.

"Далі влада на початковому етапі (до трьох тижнів) буде тиснути силою. Посадками (адміністративна відповідальність), штрафами, розгонами. Лідерів, які з’являтимуться, будуть тягнути за кримінальними статтями. Не всіх. Деяких. Показово. Щоб решті стало страшно", - вважає експерт.

Читайте також"Диктатор розв'язав войну": білорусів заклікають о 19:00 віходити на Акції протесту по всій стране

При цьому, на думку Тишкевича, акції довели, що протестні настрої в країні є, а існуючою системою влади незадоволені багато.

"Ресурс протесту - близько мільйона. Той же самий міський середній клас. З сім'ями це близько 1 мільйона. Багато. І ці люди поза системою комунікації влади і суспільства. Залишати таку кількість людей "поза системою" неможливо - система ляже. Тиснути - значить стимулювати еміграцію, а значить ляжуть плани розвитку економіки знань - система і держава ляжуть (вже за 3-4 роки). Тому буде певна трансформація. Швидше за все, зі створенням "демократичного заповідника" новою конституцією. Не демократії, а саме заповідника. Наприклад, партії з великими можливостями, "але без надмірностей", трохи свободи слова, "але під контролем", і так далі", - прогнозує Тишкевич.

За його словами, для такого формату потрібні будуть ті, хто каналізує протестні настрої - "нібито опозиційні партії нової формації", в яких не буде лідерів нинішньої опозиції.

Експерт вважає, що комунікаторами з боку влади стануть колишні чиновники, які перед виборами-2020 і кризою пішли "в бізнес" і не взяли на себе токсичність сьогоднішньої влади.

"А поки - брутальний силовий етап ...", - резюмував він.

Вибори в Білорусі: як це було

  • 9 серпня в Білорусі пройшли президентські вибори.
  • У ЦВК оприлюднили попередні результати виборів. Так, за Лукашенка проголосували 80,23% виборців, за Світлану Тихановську - 9,9%, за Анну Канопацьку - 1,68%, за Сергія Черечня - 1,13%, за Андрія Дмитрієва - 1,04%, проти всіх - 6,02%.
  • 9 серпня ввечері тисячі жителів Білорусі вийшли на стихійні акції протесту, відбулися зіткнення з силовиками. У Мінську співробітники правоохоронних органів стріляли в протестувальників гумовими кулями.
  • За даними правозахисників, затримано близько 300 осіб, в лікарнях перебувають десятки поранених, один чоловік загинув в результаті наїзду спецавтомобіля.
  • У МВС Білорусі інформацію про загибель людини спростовують.