Протести у Мінську спалахнули з новою силою ввечері 9 серпня  / Фото: REUTERS

Міністри закордонних справ країн-членів Європейського Союзу при обговоренні ситуації в Білорусі в рамках відеоконференції погодились підготувати санкції проти цієї країни.

Читайте такожБілорусь двічі відправляла військовий літак на російські бази (мапа)Про це у мікроблозі Twitter повідомив кореспондент Радіо Свобода у Брюсселі Рікард Йозвяк.

"Міністри закордонних справ ЄС погодились дати "зелене світло" для санкцій проти Білорусі. Робочі групи сформують списки", - заявив Йозвяк.

Відео дня
Скріншот

Санкції проти Білорусі: що відомо

  • Санкції проти Білорусі у вузькому варіанті будуть застосовані лиш щодо деяких посадовців білоруської ЦВК та сил безпеки. У ширшому варіанті йдеться про накладення санкцій на державних чиновників, зокрема міністра внутрішніх справ.
  • Санкції полягатимуть у забороні на поїздки й замороження активів на території Євросоюзу.
  • Поки ЄС зважує ці варіанти, Польща закликала підтримати протестувальників, зокрема й шляхом посередництва між Лукашенком і народом. Варшава хвилюється, аби Росія не змогла скористатися виснаженням Білорусі, як це вона зробила під час Євромайдану в Києві 2013-2014 рр., та не повторила сценарій анексії території чи введення своїх військ для дестабілізації держави.
  • На сьогодні обмежувальні заходи ЄС щодо Білорусі полягають в ембарго на поставку зброї, а також заборону на експорт обладнання, що може бути використаним для внутрішніх репресій.

Коли можуть ввести санкції й чи стосуватимуться вони Лукашенка

Олександр Лукашенко / REUTERS

Санкції проти осіб, причетних до побиття і вбивства протестувальників в Білорусі, можуть ввести вже за кілька днів після екстреного засідання глав МЗС країн-членів ЄС, запланованого на 28-29 серпня. Тобто, санкції можуть запровадити вже наприкінці літа.

Проте у розмові з журналістами Reuters дипломати припустили, що мова йде, найімовірніше, про вузький набір санкцій. Зараз Євросоюз шукає оптимальний рівень тиску на Лукашенка, щоб він не бачив альтернативу затриматися при владі тільки в «обіймах Росії».