Ілюстрація REUTERS

Всесвітня рада церков (ВРЦ) і Євангельська церква Німеччини звернулися до президента Туреччини Реджепа Тайіп Ердогана з листом, в якому закликали його переглянути рішення щодо позбавлення Собору Софії статусу музею.

Про це повідомляє AP.

За словами представників Всесвітньої ради церков, яка об'єднує 350 церков і понад 500 млн вірян, ставши мечеттю, Айя-Софія перетвориться на символ гноблення і роз'єднаності. Рішення Ердогана викликало у них почуття «горя і розчарування», зазначили автори листа.

Відео дня

Читайте такожСобор Святої Софії у Стамбулі знову став мечеттю

«З 1934 року Айя-Софія була місцем відкритості, зустрічей і натхнення для представників усіх національностей та релігій», - зазначив в. о. генерального секретаря ВРЦ Іван Саук.

Як повідомляв УНІАН, Собор Святої Софії або Айя-Софія, як її називають у Туреччині, знову став мечеттю. Турецький суд скасував рішення від 1934 року про перетворення собору в музей.

За повернення собору статусу мечеті виступав президент Туреччини Реджеп Тайіп Ердоган, але офіційно із запитом до суду звернулася маловідома асоціація.

11 липня 2020 року Верховний представник Європейського Союзу Жозеп Боррель прокоментував рішення Туреччини повернути статус мечеті собору Святої Софії.