Дональд Трамп / REUTERS

Президент Дональд Трамп підтвердив, що в 2018 році США здійснили кібератаку проти російської "фабрики тролів", що посилено поширювала дезінформацію під час президентських виборів 2016 року і проміжних виборів 2018 року.

Президент сказав про це в інтерв'ю журналісту Марку Тіссену, яке було опубліковано газетою Washington Post, передає Голос Америки.

Під час кібератаки, про яку Washington Post повідомила в 2019 році, кіберкомандування США порушили інтернет-доступ до будівлі, у якій розташовувалося "Агентство інтернет-досліджень", у ніч проміжних виборів у США. В результаті вдалося зупинити спроби поширення дезінформації. Раніше адміністрація Трампа не підтверджувала публічно факт такої атаки.

Відео дня

Читайте такожУ Конгресі США ініціювали розширення санкцій проти "маріонетки Путіна" – спонсора "фабрики тролів"

В інтерв'ю Тіссену Трамп сказав, що він діяв на основі розвідданих про можливе втручання Росії в проміжні вибори 2018 року, віддавши наказ про атаку. Трамп розкритикував свого попередника Барака Обаму за те, що він не вжив аналогічних дій напередодні виборів 2016 року.

"Ми зупинили це, - сказав Трамп, зазначивши, що "ніхто не діяв жорсткіше щодо Росії, ніж я".

Трамп стверджував, що Барак Обама не вжив жодних дій проти російських тролів, щоб принести користь кандидату в президенти від Демократичної партії Хілларі Клінтон.

За словами Трампа, Обама "до виборів знав, що Росія займається маніпуляціями... І причина, по якій він нічого не сказав, полягала в тому, що він не хотів цим займатися, тому що він думав, що [Хілларі Клінтон] перемагає, прочитавши брехливі опитування... Він думав, що вона переможе. І в нас була мовчазна більшість, яка сказала: ні, нам подобається Трамп", - заявив президент.

Обама здійснив дії після Дня виборів у 2016 році, наклавши санкції на російських громадян і агентства, які брали участь у втручанні, вигнавши із США десятки російських дипломатів, і класифікувавши систему виборів як критично важливу інфраструктуру.

Читайте такожУ Сенаті США підтвердили втручання Росії у президентські вибори 2016 року

За словами колишнього спецпрокурора Роберта Мюллера і сенатського Комітету з розвідки, російські агенти атакували виборчу інфраструктуру в усіх 50 штатах, успішно отримавши доступ до баз даних реєстрації виборців в Іллінойсі і Флориді, хоча немає жодних доказів зміни результатів голосування.

Фінансуванням "Агентства інтернет-досліджень" займається Євген Пригожин, якого в пресі називають "шеф-кухарем Путіна" у зв'язку з тим, що компанія Пригожина займається організацією банкетів у Кремлі.