Зеленський наголосив, що Україна братиме активну участь у процесі реформування ООН / фото REUTERS

Президент України Володимир Зеленський наголосив на неприпустимості, коли суверенітет незалежної держави порушує один з постійних членів Ради безпеки ООН.

Як передає кореспондент УНІАН, про це він сказав на загальних дебатах світових лідерів під час засідання 75-ї сесії Генеральної асамблеї ООН в онлайн-режимі.

Зеленський висловив вдячність міжнародним партнерам за допомогу та підтримку на шляху до відновлення територіальної цілісності України в межах міжнародно визнаних кордонів.

Читайте такожОкупація Криму та агресія Росії на Донбасі: Зеленський виступив в ООН (відео)

«Сподіваємось на подальшу єдність міжнародного співтовариства в цьому питанні. Впевнений, що у відновлені суверенітету та територіальної цілісності України, а з нею і авторитету міжнародного права, важливу роль має відігравати саме ООН. Для цього слід вдосконалювати існуючі механізми. Неприпустимо, коли суверенітет незалежної держави порушує один з постійних членів Ради безпеки ООН», - додав глава держави, зазначивши, що все це може призвести до подальшого знецінення Ради безпеки.

Зеленський наголосив, що Україна братиме активну участь у процесі її реформування.

«Цей орган має стати більш представницьким, збалансованим, прозорим та ефективним. В інтересах ООН мати дієвий інструмент, якщо хтось зловживає правом вето та статусом постійного члена», - підкреслив він.

Також Володимир Зеленський порівняв агресію Російської Федерації проти України з раною, яка кровоточить у центрі Європи і допоки Крим і Донбас не будуть деокуповані біль відчуватиме весь світ.

«Допоки рана у центрі Європи кровоточить, біль відчуватиме весь світ. І єдиним рецептом дієвого лікування є лише деокупація Криму і Донбасу», - сказав Зеленський.

Президент відзначив, що з 2014-го, в ООН чують про все це кожного року.

«Але саме в цьому і є найбільша проблема. І це стосується не лише українського питання, а усіх глобальних загроз для планети, доповіді про які, щороку, стають все довшими і довшими», - додав він.

Як відомо, у зв’язку із пандемією коронавірусної хвороби COVID-19, цього року звернення глав держав і урядів відбуваються у віртуальному форматі.

Генеральна асамблея ООН: про що говорив Зеленський