Всекитайські збори народних представників / REUTERS

Вищий законодавчий орган Китаю - Всекитайські збори народних представників (ВЗНП) - у четвер, 28 травня, ухвалив контроверсійний закон про національну безпеку Гонконгу в обхід місцевого законодавчого органу Гонконгу.

Як повідомляє DW з посиланням на Reuters, за відповідний законопроект проголосували 2878 членів зборів, один делегат виступив проти, а ще шестеро - утрималися.

Завдяки йому китайська влада зможе в обхід місцевого уряду карати за дії, які у Пекіні розцінюватимуть як такі, що загрожують національній безпеці та підривають державну владу в Гонконгу, який дотепер вважався автономною територією у складі КНР.

Відео дня
За законопроект проголосували 2878 членів зборів / REUTERS

Напередодні державний секретар США Майк Помпео поінформував Конгрес, що Гонконг не може вважатися таким, що має широку автономію у складі Китаю через законодавчу ініціативу Пекіна. Ухвалення зазначеного законопроекту може завдати шкоди статусу Гонконгу як ключового азійського фінансового центру.

Читайте такожУ Гонконзі під час пандемії COVID-19 спалахнули нові протести (фоторепортаж)

Крім того, ця зміна статусу донедавна автономної території може стати серйозним ударом для торговельних відносин Гонконгу із США та можливості його мешканців отримувати американські візи.

Раніше у Вашингтоні вже пригрозили санкціями Пекіну через законопроект про нацбезпеку Гонконгу. У самому ж Китаї заявили, що відносини обох країн перебувають на межі "холодної війни".

Гонконг є окремим адміністративним регіоном у складі Китаю. Принцип "одна країна - дві системи" було закріплено під час передачі 1997 року колишньої британської колонії КНР. Він гарантує населенню адміністративного регіону свободи, що не діють у материковому Китаї. Однак протестувальники в Гонконгу звинувачують уряд у Пекіні у дедалі більшому обмеженні гарантованих основних прав.