Схід і Захід Німеччини розділилися в поглядах на російську ГТС / REUTERS

Побудова газопроводу "Північний потік-2" через Балтійське море вже став причиною надто великої кількості конфліктів. Наприклад, в Євросоюзі Польща і країни Балтії бояться ослаблення України. Тому вони намагаються зупинити втілення проекту, який підтримує німецький уряд.

Трансатлантичні відносини теж обтяжені російською "трубою". Тому що Німеччина і ЄС відкидають санкції США проти газопроводу, вважаючи їх втручанням у європейську енергетичну поліитку. Але і в самій Німеччині тепер з'явилися додаткові конфліктні лінії, - пише Sueddeutsche Zeitung.

Читайте такожПомпео заявив, що США створюють коаліцію для боротьби з "Північним потоком-2"У федерації лінія розмежування між Заходом і Сходом стає дедалі більш помітною. Наприклад, міністри-президенти від партії ХДС у східних федеральних землях Німеччини разом з колегами з Соціал-демократичної партії і "лівими" на відріз відмовляються навіть розглядати відмову від будівництва "Північного потоку-2". Навіть після отруєння критика Кремля Олексія Навального. Минулого тижня голови регіональних урядів на Сході оголосили про свою "єдність" у підтримці російського газопроводу.

Відео дня

Найгучнішою стала гнівна промову міністра-президента Саксонії Міхаеля Кретшмера (ХДС) з критикою міністра закордонних справ ФРН Гайко Мааса (СДПН). Чиновник також розкритикував дії дипломата у відповідь на отруєння Навального. На конгресі ХДС в Турингії Кретшмер наголосив, що не можна допустити ще більшої ескалації у відносинах з Росією.

"Те, що нинішній федеральний міністр закордонних справ такий божевільний, на мою думку, погано закінчиться для Німеччини", - сказав німецький чиновник.

Він також розкритикував канцлера Ангелу Меркель, яка теж заявляла про злочин, який Росія зобов'язана розслідувати.

"Міністр закордонних справ діє й висловлюється про справу Навального в повній відповідності з парламентською групою ХДС/ХСС.(...) Цей випадок, між іншим, російська проблема, тому що саме на російській території цей звірський злочин був скоєний. А отже він повинен бути повністю розслідуваний", - сказав один з лідерів ХДС в Бундестагу Йоганн Вадепул.

Читайте такожУ Єврокомісії не вірять, що "Північний потік-2" поліпшить відносини з РосієюМайбутнє "Північного потоку-2" також гостре питання для кандидатів на роль лідера ХДС. Голова комітету Бундестагу з зовнішньої політики Норберт Рюттген виступає за зупинку будівництва російського газопроводу, щоб послати Володимиру Путіну й Кремлю чіткий сигнал. Його конкурент Фрідріх Мерц виступає за замороження "Північного потоку-2" на два роки. У свою чергу, голова регіонального уряду федеральної землі Північний Рейн-Вестфалія Армін Лашет наполягає на тому, що газопровід потрібно добудувати.

Отруєння Навального

  • 20 серпня 2020 року російський опозиціонер Олексій Навальний повертався до Москви з Томська, в польоті йому стало погано, літак екстрено сів в Омську. Навального госпіталізували.
  • Через два дні його евакуювали з Омська до берлінської клініки Charite.
  • 4 вересня стало відомо, що експерти Мюнхенського інституту фармакології та токсикології Збройних сил ФРН знайшли сліди отруйної речовини з групи "Новачок" в крові, сечі та на шкірі Навального. Європейські політики неодноразово закликали Росію розслідувати факт отруєння Навального.

Як це вплинуло на проблему "Північного потоку-2"?