Інавгурація Лукашенка може бути таємною / REUTERS

Інавгурація Олександра Лукашенка, якого ЦВК Білорусі раніше оголосила президентом республіки, може відбутися сьогодні або в кінці поточного тижня-початку наступного.

Про це пише білоруський опозиційний Телеграм-канал Nexta live з посиланням на власні джерела.

Автори нагадують, що інавгурація повинна пройти не пізніше двох місяців з дня проведення виборів - тобто, до 9 жовтня.

Відео дня

"І Лукашенко навряд чи наважиться це робити відкрито, так як люди явно захочуть вийти на вулиці і сказати своє слово. Залишається тільки один варіант. Як ви вже здогадалися, це означає таємну церемонію", - йдеться в публікації.

Як уточнюється в повідомленні, інавгурація Лукашенка може пройти 23 вересня о 12:00 або 27/28 числа. 

"Але найбільш ймовірно, що процес коронації узурпатора може і правда пройти в неділю - про це побічно натякає факт того, що на сайті "Президент-Готелю" закрито бронювання номерів на 27, 28 і 29 вересня. Також наші російські джерела говорять про те, що до Мінська запрошені відомі російські чиновники, наприклад Рапота, Матвієнко, Беглов", - пишуть автори.

Забронювати номер в готелі 27-29 числа не вийде / скріншот

Nexta live зазначає, що інавгурацію можуть провести одночасно з сьомим форумом регіонів Білорусі та РФ, який пройде 28-29 вересня. 

"Одне ми знаємо точно - провести свою інавгурацію у Лукашенка таємно не вийде. Та й сотні тисяч білорусів, які вийдуть на вулиці в цей день, явно скажуть своє слово", - резюмується в повідомленні Телеграм-каналу.

Своєю чергою, прес - секретар Лукашенка Наталія Ейсмонт у коментарі "РИА Новостям" не стала називати дату інавгурації, але пообіцяла зробити це "ближче до часу" церемонії.

Вибори і протести в Білорусі: що відбувається в країні

  • 9 серпня в Білорусі відбулися президентські вибори.
  • Згідно з офіційними даними ЦВК, Лукашенко набрав 80,1% голосів виборців, його основний опонент Тихановська - 10,1%, інших трьох кандидатів підтримали менше 2%.
  • Тисячі жителів Білорусі, незгодних з підсумками виборів, вийшли на акції протесту, сталися сутички з силовиками. У перші дні учасників акцій жорстоко розігнав міліцейський спецназ, тисячі людей затримали, багатьох з них під час затримання і в СІЗО сильно били.
  • Європейський Союз не визнав результатів виборів президента Білорусі та вважає Лукашенка нелегітимним президентом.