Німецькі компанії сумніваються, що їхні співробітники справді працюють вдома / фото REUTERS

Робота німецького детектива буває досить простою. Норберт Ідель подзвонив в сусідські двері, щоб розпитати про торгового представника, який живе через дорогу. Ідель розповів сусідам, що нібито намагався купити автомобіль у торгового представника. Але той чомусь не відповідає по телефону.

Читайте такожFinancial Times: Десятиліттю підйому глобальної міграції настав кінецьЦе не дивно, - каже пані в дверях, додаючи, що її сусід вже кілька днів у відпустці. Ось так два-три речення дозволяють детективу із Золінгена викрити шахрая, - пише Handelsblatt. Іделя цікавив зовсім не автомобіль. Йому замовили збір доказів того, що менеджер однієї з компаній у Німеччині насправді не працює віддалено. У керівництва з'явилися такі підозри, тому що співробітник довго не відповідає на дзвінки й електронні листи.

Як виявилося, торговельний представник, якого перевіряв детектив, справді відпочивав у кемпінгу в Нідерландах. Ідель це зміг сфотографувати. І на цих фото нечесний співробітник не замається хіба що тільки своєю роботою.

Відео дня

"Детективи шпигують за роботягами, щоб перевірити, чи вони справді працюють? Так. І все це через коронавірус. Компанії й раніше нацьковували детективів на своїх підлеглих, коли, наприклад, хтось починав брати лікарняний на цілі тижні. Але з початку пандемії COVID-19 домашні офіси стали новими небесами для людей, які хронічно не хочуть працювати", - пише видання.

В Німеччині майже половина компаній сумніваються, що їхні співробітники працюють вдома так само старанно, як і в офісі. Про це свідчить опитування, яке провели компанія Randstad й Інститут економічних досліджень. В ньому взяли участь близько тисячі німецьких фірм. Сумніви деяких роботодавців настільки великі, що вони наймають детективів чи встановлюють шпигунські програми на комп'ютери.

Читайте такожРоботодавці віддаленим співробітникам готові платити більше, ніж при звичайній зайнятості - дослідженняДетектив Ідель із Золінгена зізнається, що зараз кожне третє його замовлення стосується перевірки працівників фірм.

Як працюють такі німецькі детективи? Ідель розповів, що впродовж останніх місяців спілкувався з керівниками різних компаній: від дрібних підприємств до цілих концернів. Від третини замовлень 62-річний детектив відмовився. Адже якщо фірма намагається просто поквитатися з небажаним співробітником, то це незаконно.

"У компанії повинні бути вагомі причини і конкретні підозри, що співробітник не працює з дому. Це можуть бути скарги колег на те, що з ним тяжко зв'язатися або факт погіршення продуктивності впродовж останніх місяців", - пояснив детектив.

Якщо ж компанія і детектив домовляються про співпрацю, тоді вони підписують угоду про нерозголошення інформації й захист даних. Далі події розвиваються за одним з двох сценаріїв. Детектив може, як і працівники поліції, почати вести розслідування серед оточення "підозрюваного" в лінощах. Або ж він може почати стежити за ним. 

Читайте такожРоботодавець зможе прийти перевірити робоче місце вдома: в Україні хочуть змінити правила дистанційної праціДругий варіант досить нудний. Доводиться сидіти в автомобілі й ходити навколо будинку, чекаючи, що щось станеться. Так детектив Андреас Зімон стежив за працівником, який купував на будівельному ринку ґрунт і саджанці, а потім висаджував їх в своєму саду. І все це в робочих час. Кожні десять хвилин він ходив в будинок, щоб створити враження, ніби працює. Таке спостереження тривало три дні, після яких у компанії було достатньо доказів для звільнення.

За такі зусилля німецьким детективам добре платять. Один день роботи коштує 800 євро. І, швидше за все, це нижній поріг їхнього цінника. Одного дня і одного детектива часто недостатньо. Тож компанії можуть заплатити за послуги 10 тисяч євро і більше. Але, за словами Зімона, фірми готові заплатити кілька тисяч євро за його послуги замість того, щоб виплачувати значно більші суми скороченим "ледацюгам".

Вас також можуть зацікавити новини: