В Білорусі протестують проти фальсифікацій на президентських виборах / фото REUTERS

Віце-президент Європейської комісії, високий представник ЄС з питань зовнішньої та безпекової політики Жозеп Боррель заявляє, що в Євросоюзі підготували список з 40 імен осіб і установ Білорусі, проти яких можуть запровадити санкції.

Читайте такожЖурналісти з’ясували, як Лукашенко за час президентства обдурював Путіна (відео)

Про це йдеться в блозі Борреля "Білоруси мужньо вимагають змін. ЄС повинен підтримати їх", що оприлюднений на сайті Європейської служби зовнішніх зв'язків.

Відео дня

Боррель заявив, що вчора на Раді ЄС на рівні міністрів закордонних справ було погоджено просуватися за чотирма основними напрямами дій щодо ситуації в Білорусі, яка склалася після президентських виборів. Зокрема, першим таким напрямом є санкції.

"Було підготовлено список з близько 40 імен та установ, відповідальних за фальсифікацію виборів, репресії щодо мирних протестувальників і жорстоке поводження з боку держави", - заявив Боррель.

За його словами, будь-які активи цих осіб і установ на території ЄС будуть заморожені, і вони не зможуть отримувати будь-яке фінансування з Євросоюзу. Також їм заборонять відвідувати країни ЄС.

"На жаль, санкції ще не було схвалено, оскільки це вимагає одностайності і одна країна-член ЄС (Кіпр - УНІАН) не була готова долучитися до консенсусу", - зазначив Боррель.

Він повідомив, що представить результати вчорашніх обговорень на засіданні Європейської Ради 24-25 вересня, де обговорюватимуться відносини з Туреччиною.

"Європейські лідери повинні надати подальші вказівки, як просуватися далі. Тим часом ми продовжимо переглядати список з 40 імен на постійній основі, з врахуванням подій. Я дав чітко зрозуміти, що ми маємо відповідальність прийняти ці санкції. Це питання нашої довіри", - наголосив Боррель.

Також він заявив про потребу започаткувати національний діалог у Білорусі за участю Координаційної ради опозиції і з залученням ОБСЄ як міжнародного посередника, оскільки Координаційна рада закликає провесті нові, вільні та справедливі вибори під міжнародним спостереженням.

Крім того, Боррель наголосив на потребі переглянути відносини між ЄС та Білоруссю і надати допомогу білоруському народу.

Санкції проти Білорусі

21 вересня у міністрів закордонних справ країн-членів ЄС не було одностайності для схвалення питання санкцій проти Білорусі. Тепер лідери Євросоюзу 24-25 вересня мають розглянути питання запровадження санкцій проти білоруських чиновників, і зокрема, ухвалити політичні рекомендації з цього питання.

Як стверджував Боррель, Кіпр не виступає проти санкції щодо Білорусі, але вважає, що санкції одночасно треба запровадити проти Туреччини через проведення бурових робіт у східному Середземномор'ї.

Що відбувається в Білорусі: хроніка протестів