Новини в Білорусі - що відбувається в Білорусі зараз: трансляція  / фото: TUT.BY

На проспекті Пушкіна в Мінську зібралися тисячі білорусів. Люди прийшли вшанувати пам’ять загиблих на протестах та внаслідок насильства з боку силовиків.

Читайте такожПротести в Білорусі: за останню добу до лікарень не надходили нові поранені мітингувальникиТрансляцію з місця події проводить білоруська служба Радіо Свобода.

Люди принесли квіти та називають акцію мирною. Серед тих, хто підтримав акцію, є й родичі загиблих.

Сьогодні в Мінську проходить поховальна церемонія Олександра Тарайковського.

Як загинув Тарайковський

На поховальну церемонію прийшли тисячі громадян з квітами / TUT.BY

Ввечері 10 серпня Олександр Тарайковський загинув під час силового розгону протестів силовиками. Офіційна влада пояснила смерть Тарайковського нещасним випадком: буцімто чоловік хотів кинути у спецпризначенців вибуховий пристрій, але сам підірвався.

Проте, як встановили активісти, чоловіка вбили, і, найімовірніше, вбивцями були бойовики одного з підрозділів КДБ. На відео помітно, як один з силовиків влучає у чоловіка зі зброї.

  • Протести в Білорусі й «перемога» Лукашенка:

  • 9 серпня в Білорусі відбулися президентські вибори. Проте вже ввечері на протести вийшли тисячі людей, коли ЦВК оприлюднила попередні результати голосування, згідно з якими перемагав Олександр Лукашенко.
  • Стихійні акції на вулицях Мінська та інших міст продовжуються й нині. Тепер на страйки вийшли працівники найбільших підприємств країни. У відповідь на мирні протести силовики жорстко затримували громадян, били й навіть вбивали. У МВС Білорусі невдовзі підтвердили, що дозволили спецпризначенцям стріляти з табельної зброї «на ураження».
  • На насильство з боку правоохоронних органів відреагувала низка європейських держав. ЄС заявив, що займається підготовкою санкційного списку, та що не визнає вибори в Білорусі.
  • 14 серпня стало відомо, що ЦВК офіційно підтвердила перемогу Лукашенка з 80% підтримки з боку виборців. Проте ні опозиція, ні громадяни з цим не погоджуються. Лідерка об’єднаної опозиції Світлана Тихановська вкотре закликала Лукашенка до мирних перемовин.
  • Білоруси анонсували найбільший марш свободи в історії країни 16 серпня.