REUTERS

30 червня Володимир Путін позував перед 25-метровим бронзовим пам'ятником радянському солдату, який він тільки відкрив. На відео, знятому знизу, щоб додати російському президенту зросту, він закликав свій народ проголосувати за пакет конституційних змін заради батьківщини, за яку мільйони росіян померли, захищаючи її від Адольфа Гітлера.

Він нічого не сказав про справжню причину голосування: дозволити йому лишитися при владі після 2024 року. Адже за старою конституцією він повинен піти того року. Наступного дня Путін проголосив перемогу, адже 78% росіян схвалили 200 змін, які дадуть новий початок новій фазі його правління, - пише The Economist. Путін попрощався з роллю другого президента пострадянської Росії й став її першим довічним лідером.

Момент Путіна біля пам'ятника був кульмінацією тижневої циркової вистави, наповненої парадами, трюками, іграми й призами. Жителі Москви отримали текстові повідомлення про шанс виграти 140 мільйонів доларів, якщо вони підуть голосувати. В Сибіру виборців заманювали на дільниці розіграшами різних речей: від смартфонів до квартир. Одну квартиру виграв голова місцевої виборчої дільниці. Працедавці наказували своїм підлеглим йти голосувати.

Відео дня

Читайте такожAmerican Interest: Путін став лідером, якому немає куди вести Росію

Мобільні виборчі дільниці встановлювали на дитячих майданчиках і  в подвір'ях. А на узбіччях деяких вулиць з'являлися припарковані вантажівки, в кузові яких можна було кинути бюлетень в картонну коробку. Так званий "референдум" затягнувся на тиждень. Частково він пройшов в електронному форматі, що дало низку можливостей для фальсифікації результатів.

"Це не був правильний референдум. У нього не було прецеденту чи законної основи. У ньому не було мінімального порогу явки, незалежні спостерігачі не стежили за його перебігом. Та й правил чітких не було. Зміни вже були схвалені російським прислужливим парламентом, конституційним судом і підписані президентом. 206 пропозицій, винесених на референдум, повинні були лише заплутати", - йдеться в статті.

Виборцям запропонували схвалити довгий список догідливих ідей, таких як запровадження захищеної від інфляції пенсії, захисту статусу російської мови і заборона одностатевих шлюбів. На додачу були включені всякі дурниці на зразок закріплення в конституції віри в Бога й предків. Виборцям не дозволили обирати, що вони хочуть підтримати, а що ні. Всі питання в бюлетені вимагали однієї відповіді на всіх: або так, або ні.

Під купою популістської брехні була похована реальна причина голосування. Кількість термінів Путіна на посаді президента повинні були "обнулитися". В його руках зосереджувалася більша влада. Він зможе звільняти суддів верховного й конституційного судів.

Читайте такожУ Москві затримали учасників акції проти "обнулення" президентства Путіна (відео)

"Це було менш нахабно, ніж відправка танків на Червону площу й проголошення перевороту, але тільки трошки. Референдум відверто порушив пострадянську конституцію Росію, схвалену 1993 року, яку Путін заприсягнув берегти. Кожна окрема конституційна поправка зазвичай розглядається парламентом, щоб росіянам не довелося обирати між своєю відносно комфортною пенсією й Путіним", - йдеться в статті.

Натомість депутати ухвалили закон, який дозволив виборцям голосувати за весь пакет змін одним махом. Позбавлення Путіна конституційних обмежень щодо президентських термінів не згадувалося в рекламних матеріалах кампанії. Тому що опитування показали, що три чверті росіян були проти цієї ідеї. Російський політолог Кирило Рогов порівняв "перемогу" Путіна на референдумі з російськими успіхами на зимовій Олімпіаді в Сочі в 2014 році, які були досягнуті завдяки допінгу й шахрайським трюкам, покликаним приховати його вживання.

Читайте такожPolitico: Путін в часи служби в КДБ постачав зброю терористам-комуністам в Дрездені

"Це доводить, що Путін може перемогти, тому що ніхто не здатен його зупинити. Але це також доводить, що він може перемогти лише порушуючи правила", - сказав Рогов.

Великі електоральні перемоги були ядром претензій Путіна на легітимність. Він також покладається на суміш з особистої харизми з націоналізму, зокрема, він часто апелює до духу Другої світової війни. Але після 20 років правління його легітимність випаровується. І він намагається відновити її через шахрайство і примус, ризикуючи підірвати її ще більше.