Путін не сумнівається в своїй безкарності / REUTERS

Тепер це встановлений факт, підтверджений лабораторіями в Німеччині, Франції й Швеції. Олексія Навального отруїли речовиною під назвою "Новачок", яку розробили ще в часи СРСР.

Потужна отрута, яку й раніше використовували для вбивства ворогів російського режиму, цього разу застосували проти одного з лідерів внутрішньої опозиції. Він викривав корупцію й кидав виклик Кремлю. Його отруєння вимагає серйозної відповіді, - пише New York Times в редакційній статті.

Читайте такожПомпео розповів, коли США відреагують на отруєння НавальногоЧерез перешкоджання з боку Кремля багато питань досі без відповідей. І, швидше за все, вони такими й залишаться. Головне з них про те, чи президент Володимир Путін особисто віддав наказ вбити Олексія Навального. Потім є факт, що жертва вижила, а отруту ідентифікували. Навальний летів додому в Москву з Сибіру, коли йому стало погано. Чи хотіли ті, хто його отруїв, щоб він помер в дорозі? Чи може це була жорстока спроба показати, що буде з тими, хто кидає виклик Кремлю?

Відео дня

Навальний, цілком можливо, вижив завдяки готовності пілота швидко посадити літак, щоб постраждалого пасажира можна було доставити в лікарню. Уряд пізніше дозволив вивезти Навального в Німеччину для подальшого лікування. Почувши про отруєння, колеги опозиціонера швидко зібрали все, що могли в його готельному номері в Сибіру й вивезли докази в Німеччину. Там сліди "Новачка" виявили на пляшці води.

Якою б не була повна історія, спроби уряду Росії виставити себе зневаженою жертвою несправедливих підозр лише посилює потребу вимагати звіту від Кремля. Путін знає, що сталося, або ж він може з'ясувати. І якщо він продовжить ховатися за сумнівними запереченнями чи божевільними звинуваченнями, він лише посилить підозри, що замах був умисним. І до нього причетна держава. У Путіна були найсильніші мотиви, засоби й можливості.

Навіть якщо це була операція, організована на нижчому рівні влади, атака проти Навального "пробиває нове дно". Оцінка ганебності всіх вбивств і замахів може здатися нісенітницею. Нахабство замахів на колишніх подвійних агентів Олександра Литвиненка і Сергія Скрипаля в Британії важко переоцінити.

Читайте такожНавальний може стати приводом для Німеччини відмовитися від "Північного потоку-2" – екс-депутат ДерждумиАле Навальний не був колишнім шпигуном. Він лише один з найбільш помітних політичних опонентів Путіна. Ті, хто намагалися його вбити, знали і не зважали на те, що це буде розцінюватися виключно як спробу змусити замовчати гучний і ефективний політичний голос. Ще більше в цьому переконує використання забороненої хімічної речовини на території Росії проти російського політика.

"Путін, напевне, вірить, що Захід нічого не може і насправді вже нічого не зробив у питанні санкцій. Президент Дональд Трамп з якихось причин, які лишаються найбільшою загадкою його адміністрації, закривав очі на постійні порушення з боку Путіна: на втручання у американські вибори, анексію Криму чи отруєння незгодних", - пише видання.

Чіткою ознакою розлюченості Європи буде відмова від "Північного потоку-2", газопроводу, який через Балтійське море повинен сполучити Росію і Німеччину. Але проект майже завершений. А канцлер Ангела Меркель не хоче робити кроки, які дорого обійдуться Європі й будуть мати вигляд відступу під тиском погроз адміністрації Трампа.

В цей час Путін, здається, збирається сидіти на російському троні до смерті. Його все менше хвилюють права людини чи верховенство закону. Тож саме Захід повинен притягувати його до відповідальності за вбивства чи замахи проти людей, яких він вважає проблемними. Держава, яка готова застосувати заборонену хімічну зброю проти власних громадян, - це загроза для всього світу.

Отруєння Навального: що трапилося з опозиціонером