Силовики почали жорсткі затримання в Мінську / фото REUTERS

У Мінську сьогодні протестувальники вийшли на вечірній протест, їх розігнали співробітники ОМОНу.

Про це повідомляє Радіо Свобода.

Близько 18 години вечора в кількох місцях білоруської столиці почали збиратися громадяни. Площу Незалежності було очеплено по периметру. Там зібралося кілька сотень людей, які рушили проспектом в бік Жовтневої площі.

Відео дня

Силовики напали на демонстрантів в районі супермаркету "Центральний". Демонстранти ховалися в крамницях і кав’ярнях.

Велика колона пішла на Жовтневу площу з боку площі Незалежності, зупинивши автомобільний рух замість того, щоб переходити дорогу підземними переходами. Кілька молодих людей намагалися перекрити рух проспектом протягом кількох хвилин.

Читайте також"Я його заберу з болем або без!": у Мінську силовики увірвалися до квартири, де ховалися протестувальники (відео 18+)

На Жовтневу площу заїхали кілька автобусів та автозаків. Силовики почали жорсткі затримання біля Будинку профспілок, деяких із демонстрантів били. Одного з протестувальників побили так, що він лежав на землі – омонівці підняли його і потягнули до автобуса. Затримано кілька десятків людей.

Зранку на низці великих промислових підприємств Білорусі почалися акції протесту робітників. Це відбувається після оголошення білоруською опозицією з 26 жовтня першого дня загальнонаціонального страйку з політичними вимогами, серед яких – усунення від влади Олександра Лукашенка і проведення нових виборів.

фото REUTERS

Вибори та протести в Білорусі: що було раніше

  • 9 серпня в Білорусі відбулися президентські вибори. Згідно з офіційними даними ЦВК, за Олександра Лукашенка проголосували 80,1% виборців, за його головного опонента Світлану Тіхановську - 10,1%.
  • Після оголошення результатів виборів країну охопили акції протесту. Силовики затримують учасників мітингів і застосовують до них силу, відкривають політично мотивовані справи проти опозиціонерів.
  • У Євросоюзі не визнали результати виборів і вирішили запровадити санкції проти білоруських чиновників, відповідальних за фальсифікацію результатів голосування і застосування насильства проти незгодних.
  • 23 вересня в Мінську відбулася таємна інавгурація Лукашенка.
  • 13 жовтня Тіхановська оголосила Лукашенку народний ультиматум. Лідер білоруської опозиції заявила, що до 25 жовтня мають виконати три вимоги: Лукашенко повинен оголосити про відставку, має припинитися насильство на вулицях, мають звільнити всіх політв'язнів.
  • З 25 жовтня в Білорусі почався загальний страйк.