Перед виборами бойовиків групи "Вагнер" затримали в Білорусі / скріншот відео

Сліди російської групи найманців "Вагнер", пов'язаної з президентом Володимиром Путіним, можна знайти по всьому світі. Вони воювали проти України на Донбасі, допомагали розвернути хід громадянської війни в Сирії на користь диктатора Башара Асада, а також воюють на борці лояльного до Кремля ватажка в Лівії.

І ось вони з'явилися в найбільш неочікуваному місці - в занедбаному санаторії радянських часів біля озера неподалік столиці Білорусі, на території дружньої країни без будь-яких бойовиків, укріплених контрольних пунктів й інших ознак війни, яка зазвичай приваблює російських найманців. Про це пише New York Times

Читайте такожЗатримані у Білорусі "вагнерівці" заявили, що їхали до Туреччини "оглянути собор Святої Софії"Три десятки мускулистих російських чоловіків були помічені одразу ж, як тільки вони зайняли кімнати на другому поверсі бетонного корпусу у віддаленому кутку санаторію. На відміну від інших клієнтів з Росії, вони поводилися стримано й не ходили на місцеву дискотеку. Діджею Вероніці Степ це здалося дивним. Двоє чоловіків якось зупинилися, щоб подивитися на танці, але скоро пішли геть. За словами Степ, росіяни були настільки нетовариськими, що працівниці санаторію жартували про те, що варто "викликати міліцію".

Відео дня

Але подальші події були ще більш дивними. Озброєні до зубів бійці загону спеціального призначення КДБ Білорусі штурмували курорт в ночі, вивівши дивних росіян у наручниках. Президент Олександр Лукашенко, який готувався до проведення виборів менш ніж через два тижні після подій, скликав головних чиновників Білорусі у сфері безпеки. Він заявив, що росіяни були найманцями з "поганими намірами". Виступаючи на зустрічі, тогочасний голова КДБ Валерій Вакульчик підтвердив, що росіяни належать до групи "Вагнер".

New York Times також нагадує, що за 10 днів до виборів білоруські слідчі звинуватили росіян у підготовці зриву виборів у Білорусі.

"Росія боїться втратити нас", - сказав Лукашенко, звинувативши Кремль у спробі "задушити" його країну.

Росія звикла до ексцентричних випадів Лукашенка. Але така відверта ворожість шокувала Москву, яка запропонувала своє дивне пояснення того, що її найманці робили в білоруському санаторії. Посол РФ у Мінську сказав, що бойовики пропустили свій авіарейс. І їм потрібно було десь переночувати, щоб сісти на інший літак. Але це не пояснювало, чому вони обрали саме санаторій на іншому кінці міста від аеропорту.

Читайте такожЛукашенко: Росія поміняла братські відносини з Білоруссю на "партнерські"New York Times називає санаторій "Білорусочка" машиною часу для людей, які ностальгують за СРСР. Таке місце - дивний вибір для когось, хто готує переворот. Санаторій оточений парканом і нагадує більше в'язницю, ніж СПА. Немов у виправних закладах, тут вся активність регулюється строгими правилами й залізною волею головного лікаря Святослава Савітського. Останній об'їжджає територію на джипі й дивиться, чи ніхто часом не поводиться підозріло.

"Я не була на таких курортах з 12 років. Ще на рецепції з'являється відчуття, що ви знову в СРСР", - сказала 42-річна росіянка Ольга Матузко, яка приїхала сюди з російського Челябінська.

За її словами, вона точно не приїде в "Білорусочку" вдруге, тому що працівники тут поводяться грубо, а ліжко в її кімнаті розвалилося, щойно вона на нього сіла. Так само сюди навряд чи повернуться арештовані російські найманці. Тепер влада Білорусі наполягає, що вони не планували нічого проти країни. Натомість вони стали жертвами операції, організованої Службою безпеки України і США.

Читайте також"Лукашенко такого не очікував": білоруський опозиціонер оцінив ситуацію із затриманням "вагнерівців"Згідно з цією новою версією, російських найманців заманили в Білорусь українські шпигуни. Останні нібито планували захопити літак над Україною, щоб арештувати росіян за їхню участь у війні проти української армії на Донбасі.

"Те, що Білорусь так різко змінила свої твердження, свідчить про те, як швидко змінилися політичні інтереси Лукашенка. З початком вуличних протестів проти фальсифікації виборів, він швидко відмовився від всіх звинувачень проти Росії", - пише New York Times.

Натомість Лукашенко почав просити у Москви допомогу. Він чотири рази телефонував Путіну, а також відправив свого старшого сина Віктора у в'язницю, щоб він перевірив, чи росіян добре годують.

Поява найманців з групи "Вагнер" у Білорусі: що про це відомо

  • Про затримання 32 росіян в Білорусі стало відомо 29 липня. Трохи згодом з'ясувалося, що вони належали до ПВК "Вагнер". Правоохоронці Білорусі на той час говорили, що в країну прибули понад 200 російських бойовиків для дестабілізації ситуації в період виборів.
  • Наступного дня в Кремлі заявили, що затримання бійців "Вагнер" у Білорусі - це "інсцинуації". І що причин для затримання росіян нібито немає.
  • Вже 2 серпня їм висунули підозру в кримінальній справі й взяли під варту. У Мінську говорили, що всі "вагнерівці" мають серйоне бойове минуле і воювали проти України.
  • 7 серпня президент Білорусі Олександр Лукашенко заявив, що Україна повинна довести провину затриманих бойовиків для екстрадиції. 9 серпня він повідомив, що отримав від російського президента Володимира Путіна лист на п'яти сторінках з викладом усіх фактів навколо ситуації із затриманими "вагнерівцями".
  • 11 серпня офіс генпрокурора України направив до Генеральної прокуратури Білорусі запити щодо видачі 28 бойовиків ПВК"Вагнера". Всім 28 особам, серед яких 9 громадян України, було повідомлено про підозру в участі в терористичній організації (ч. 1 ст. 258-3 Кримінального кодексу України).
  • 14 серпня Білорусь видала Росії 32 затриманих під Мінськом "вагнерівців".