Протесты в Беларуси переросли в силовые противостояния / REUTERS

Міністр закордонних справ Польщі Яцек Чапутович вважає, що ЄС не вдасться уникнути запровадження санкцій у разі погіршення ситуації у Білорусі.

Як повідомляє польське видання wPolityce, про це Чапутович сказав у Ризі на зустрічі з главами МЗС Латвії, Естонії і Фінляндії.

"Все ще є шанс, що Білорусь уникне найгіршого шляху. Ми повинні спонукати Лукашенка слідувати мирним шляхом, розвивати відносини із Заходом і Європейським Союзом. Звичайно, якщо справи підуть неправильно, то буде дуже важко уникнути санкцій", - наголосив Чапутович.

Відео дня

Глави МЗС Польщі, Латвії, Естонії і Фінляндії відзначають, що питання запровадження санкцій перебуває на порядку денному, але вони будуть крайнім заходом.

Читайте такожНімеччина пропонує повернути санкції ЄС проти Білорусі

"Ми повинні чинити тиск на владу Білорусі, перш за все, аби звільнити політичних в'язнів. Діалог - це довгострокова мета. Ми повинні спонукати владу у Мінську до перемовин і для отримання демократичної легітимності", - заявив Чапутович.

Санкції проти Білорусі: що цьому передувало

  • 9 серпня в Білорусі відбулися президентські вибори.
  • За попередніми результатами ЦВК, за чинного президента Олександра Лукашенка проголосували 80,23% виборців, за його головну опонентку Світлану Тихановську - 9,9%. Решта кандидатів набрали менш як 2% - Ганна Канопацька (1,68%), Сергій Черечень (1,13%), Андрій Дмитрієв (1,04%).
  • Тисячі жителів Білорусі вийшли на стихійні акції протесту, відбулися зіткнення із силовиками.
  • У МВС Білорусі заявили про затримання близько 3 тисяч учасників акцій протесту в ніч з 9 на 10 серпня, в ніч на 11 серпня - більш як 2 тисячі.
  • Сьогодні, 11 серпня, віце-президент Єврокомісії, високий представник ЄС з питань зовнішньої та безпекової політики Жозеп Боррель заявив, що у Європейському Союзі готують відповідь на репресії і арешти у Білорусі.
  • Очільник МЗС ФРН Гайко Маас також заявив, що Євросоюз може переглянути рішення про скасування санкцій щодо Білорусі.