Білоруси чекають, коли Москва відмовиться від Лукашенка / фото REUTERS

Майже три місяці поспіль учасників протестів у Білорусі били, кидали за ґрати, штрафували й виганяли з країни. Але власниця бару і салону краси в Мінську Оксана Колтович все одно бере участь в демонстраціях.

"В мене таке відчуття, ніби ми увійшли в якийсь своєрідний тунель. Назад шляху немає. Тож ми йдемо і йдемо вперед", - каже вона New York Times дорогою на нову акцію проти Олександра Лукашенка.

Читайте такожОМОН розігнав вечірній протест у Мінську, десятки людей затриманіСотні тисяч білорусів вийшли на вулиці в серпні після того, як Лукашенко сфальсифікував президентські вибори. Тоді багато хто думав, що через кілька днів чи тижнів авторитарний лідер відступить. Але натомість Лукашенко і більша частина суспільства  зчепилися в довготривалому випробуванні сили один одного. І майбутнє країни поставлено на кін. Демонстранти продовжують збиратися десятками тисяч кожної неділі, скандуючи: "Йди геть!". Лукашенко реагує на це насильством від поліції за підтримки Росії. Схоже, він розраховує, що йому вдасться пересидіти протести.

Відео дня

"В такій напруженій ситуації що завгодно може стати іскрою, яка повалить систему. Все може скінчитися за тиждень, а може тривати й цілий рік. Жодна революція не відбулася за планом", - сказав дослідник московського "Центру Карнегі" в Мінську Артем Шрайбман.

В понеділок розсіяні групи робітників у Білорусі відгукнулися на заклик до великого страйку. Це остання спроба погано організованої опозиції взяти ініціативу в свої руки. До страйкарів приєдналися студенти, які не прийшли на заняття після  того, як в неділю опозиційний марш в Мінську зібрав більше 100 тисяч людей.

"Режим не готовий говорити правду, відповісти за свої слова чи виконати вимоги людей. Це означає, що цей режим не вартий білоруського народу", - сказала політичний опонент білоруського автократа Світлана Тихановська, яка була змушена покинути Білорусь.

Читайте такожВ Євросоюзі працюють над запровадженням нових санкцій проти ЛукашенкаВидання пише, що в перший день страйку працівники державних заводів не взяли в ньому участь, на відміну від перших днів протестів у серпні. Але деякі робітники все ж приєднались до страйку, зокрема, на "Мінському тракторному заводі". В місті Гродно міліція під час придушення протесту на заводі з виробництва мінеральних добрив затримала більше 30 людей. Про це сказала представник незалежної профспілки в Гродно Ліза Мерляк.

За її словами, кілька десятків людей, які повинні були вийти на зміну в понеділок, відмовилися працювати, зірвавши роботу цехів на заводі. Державні підприємства складають ядро білоруської економіки. І Лукашенко вважає їхніх робітників основою свого електорату.

"Ми вважаємо, що виробництво доведеться сповільнити або зупинити. Тому що в цехах немає кому працювати", - сказала Мерляк.

В соціальних мережах користувачі повідомляли про те, що в Гродно, Мінську й інших містах люди утворили "живі ланцюги солідарності", щоб підтримати страйкарів. Протести в столиці Білорусі продовжувалися навіть вночі попри те, що міліція хапала людей в центрі міста й саджала в мікроавтобуси без позначок.

Але головна аудиторія, яка пильно стежить за протестами в Білорусі, насправді знаходиться в Москві. Демонстранти намагаються послати Володимиру Путіну сигнал, що чим довше від підтримує Лукашенка, тим більше він ризикує втратити прихильність звичайних білорусів, які мають тісніші зв'язки з Росією, ніж будь-який інший народ в Європі.

Читайте такожБілоруський опозиціонер заявив, що Лукашенко пообіцяв піти після цього президентського термінуРосійський депутат Костянтин Затулін сказав New York Times: чиновники "на найвищих рівнях Російської Федерації" вважають, що Лукашенку "рано чи пізно" доведеться піти. Деякі учасники протестів переконані, що їм потрібно тиснути на Лукашенка, поки Путін не зробить свій крок.

"Ми чекаємо і чекаємо, може режим впаде. Все залежить від лідерів, які сидять в Кремлі", - сказав Едуард Свентетський, лідер страйкарів на "Мінському тракторному заводі", який був змушений тікати в Польщу в серпні.

Але Лукашенко, схоже, робить ставку на те, що йому вдасться пересидіти протести. Тим часом, тисячі білорусів включно з великою кількістю працівників білоруської ІТ-сфери переїжджають в сусідні Україну, Литву і Польщу.

23-річна білоруська журналістка Ліза Мороз переїхала в Київ два місяці тому. В серпні вона брала активну участь у протестах. Мороз каже, що в її стрічці Instagram все менше повідомлень про події вдома. Тому що більшість її друзів поїхали з Білорусі.

"Не думаю, що хочу повернутися. Все, що відбувається, гадаю, це ще на довго", - каже вона.

Протести в Білорусі: що відбувається в країні

  • 9 серпня в Білорусі відбулися президентські вибори. За офіційними даними ЦВК країни, за Олександра Лукашенка проголосували 80,1% виборців, за його головного опонента Світлану Тихановську - 10,1%
  • Після оголошення результатів виборів країну охопили акції протесту. Силовики затримують учасників мітингів і застосовують до них силу, відкривають політично вмотивовані справи проти опозиціонерів.
  • 23 вересня в Мінську відбулася таємна інавгурація Лукашенка.
  • Чергова акція протесту пройшла 25 жовтня - в цей день силовики проявили особливу жорстокість до протестуючих і затримали сотні людей.
  • У Білорусі в понеділок, 26 жовтня, почався загальнонаціональний страйк.