Олександр Лукашенко став президентом, згідно з даними ЦВК 14 серпня  / REUTERS

ІЛ-76МД Військово-повітряних сил Білорусі, призначений для перевезення військ та великогабаритної військової техніки, двічі літав на військові аеродроми Росії.

Про це свідчать дані сервісу з відстежування авіапольотів FlightRadar.

Перший політ цей літак здійснив 12 серпня у район Підмосков’я, де зосереджена військова авіабаза Кубінка, потім рушив до Новосибірська, аж після цього повернувся до Мінська.

Відео дня
Скріншот

Того ж дня два літаки Ту-134АК Міноборони РФ приземлилися під Мінськом.

Скріншот

Другий політ білоруського військового літака відбувся сьогодні, 14 серпня. Повітряне судно прибуло у район авіаційної бази Дягілево в Рязанській області. За три години літак повернувся в бік Мінська.

Скріншот

У Дягілево дислоковані 43-й Центр бойового застосування і перенавчання літнього складу, оснащений літаками Ту-95МС, Ту-22М3, Ту-134УБЛ, Ан-26, а також 203-й окремий гвардійський авіаполк літаків-заправників. Поряд також розміщений 360-й авіаремонтний завод.

Протести в Білорусі й «перемога» Лукашенка:

  • 9 серпня в Білорусі відбулися президентські вибори. Проте вже ввечері на протести вийшли тисячі людей, коли ЦВК оприлюднила попередні результати голосування, згідно з якими перемагав Олександр Лукашенко.
  • Стихійні акції на вулицях Мінська та інших міст продовжуються й нині. Тепер на страйки вийшли працівники найбільших підприємств країни.
  • У відповідь на мирні протести силовики жорстко затримували громадян, били й навіть вбивали. У МВС Білорусі невдовзі підтвердили, що дозволили спецпризначенцям стріляти з табельної зброї «на ураження».
  • На насильство з боку правоохоронних органів відреагувала низка європейських держав, декотрі ініціювали введення нових санкцій проти Білорусі та осіб, причетних до протизаконних наказів.
  • Водночас силовики вже почали звільнятися з органів й зробили з цього справжній флешмоб. Свою солідарність з мітингувальниками висловили й співробітники ОМОНу на акції 14 серпня.
  • 14 серпня стало відомо, що ЦВК офіційно підтвердила перемогу Лукашенка з 80% підтримки з боку виборців. Проте ні опозиція, ні громадяни з цим не погоджуються. Лідерка об’єднаної опозиції Світлана Тихановська вкотре закликала Лукашенка до мирних перемовин.
  • Білоруси анонсували найбільший марш свободи в історії країни 16 серпня.