Учасників народних дружин заохочуватимуть фінансово / фото REUTERS

Державні ЗМІ Білорусі повідомили про створення в країні народних дружин, які допомагатимуть ОМОНу розганяти протестувальників.

Про це заявив 19 жовтня в ефірі ОНТ начальник ГУВС Мінміськвиконкому Іван Кубраков, передає Deutche Welle.

«У зв'язку зі сформованою в Республіці ситуацією і необхідністю забезпечення правопорядку на вулицях вирішено почати формування добровільних дружин", - зазначив він.

Відео дня

"Люди до цього сьогодні вже приходять. У нас немає народних дружин, але є добровільні. Є закон про участь громадян в охороні громадського порядку, і будь-який громадянин (як правило, на підприємствах є такі дружини) може взяти участь в охороні громадського порядку разом зі співробітниками органів внутрішніх справ", - сказав чиновник

За слова Кубракова, в народні дружини зможе записатися будь-який повнолітній, при цьому він ще буде отримувати і фінансове заохочення.

Читайте такожСуд у Мінську визнав Telegram-канал NEXTA "екстремістським"

Що відбувається в Білорусі: Хроніка протестів

  • 9 серпня в Білорусі відбулися президентські вибори.
  • Згідно з офіційними даними ЦВК, Лукашенко набрав 80,1% голосів виборців, його основний опонент Світлана Тихановська - 10,1%, інших трьох кандидатів підтримали менше 2%.
  • Тисячі жителів Білорусі, незгодних з підсумками виборів, вийшли на акції протесту, відбулися сутички з силовиками. 11 серпня в країні оголосили загальнонаціональний страйк.
  • У перші дні учасників акцій жорстоко розігнав міліцейський спецназ, тисячі людей затримали, багатьох з них під час затримання і в СІЗО сильно били.
  • Європейський Союз не визнав результатів виборів президента Білорусі та вважає Лукашенка не легітимним президентом.
  • 16 серпня в Мінську відбувся наймасштабніший в історії Білорусі Марш за свободу. На вулиці вийшли сотні тисяч людей. Масштабні акції у вихідні дні стали своєрідною традицією.