Протести в Білорусі тривають / REUTERS

Представник правозахисного центру «Весна» Сергій Сис заявив про дві смерті та 6,5 тисяч затриманих за три дні акцій протесту по всій території Білорусі.

Як передає кореспондент УНІАН, про це він повідомив під час включення по відеозв’язку під час прес-конференції у Києві.

Читайте такожМЗС Литви: Тихановській "запропонували" покинути Білорусь й інші не дуже зручні варіанти

Відео дня

«Сьогодні ми бачимо безпрецедентну активність всієї громадськості, неочікуваної для нас, правозахисників, і для людей в Білорусі. Це стихійні мітинги, які за три дні відбулися у 26 містах Білорусі одночасно», - сказав Сис.

Правозахисник відзначив «страшенний спротив влади на найвищому рівні» акціям протесту.

«Люди оцінюють цю ситуацію як… терор проти власного народу. Тисячі людей, які виходять на акції, вони не чекають такого спротиву від силових структур… На сьогодні правозахисникам відомо про 6,5 тисяч затриманих за три дні акцій протесту по всій Білорусі, найбільше затриманих людей - у Мінську», - наголосив Сис.

За його словами, внаслідок сутичок активістів і правоохоронців за три дні акцій протесту 260 людей потрапили в лікарні, з них половина перебуває в реанімації.

«На сьогодні правозахисники можуть підтвердити смерть двох людей», - сказав Сис і додав, що інформація про смерть ще кількох людей у Бресті і Барановичах перевіряється.

Протести в Білорусі: хронологія подій

  • 9 серпня в Білорусі пройшли президентські вибори. У ЦВК оприлюднили попередні результати. Так, за чинного президента Олександра Лукашенка проголосували 80,23% виборців, за Світлану Тихановську - 9,9%, за Анну Канопацьку - 1,68%, за Сергія Черечня - 1,13%, за Андрія Дмитрієва - 1,04%, проти всіх - 6,02%.
  • 9 серпня ввечері тисячі жителів Білорусі вийшли на стихійні акції протесту, сталися сутички з силовиками. У Мінську співробітники правоохоронних органів стріляли в протестуючих гумовими кулями.
  • У понеділок ввечері протести поновилися. Силовики в Мінську знову відкрили вогонь по протестувальниках. У МВС Білорусі підтвердили загибель одного з демонстрантів.
  • Кандидат в президенти Тихановська заявила про те, що вважає себе переможцем минулих виборів, і закликала свого суперника, чинного президента Олександра Лукашенка, до переговорів.
  • Надалі Тихановська відмовилася від участі в акціях протесту. За словами її прес-секретаря, політик не хотіла б опинитися поруч зі своїм чоловіком, Сергієм Тихановським, у СІЗО. Згодом стало відомо, що вона виїхала до Литви. 
  • Увечері 11 серпня в Мінську та інших містах Білорусі знову почали збиратися учасники протесту. ОМОН майже відразу почав їх затримувати.