Прихильники Тихановської закликають Лукашенка обговорити передачу влади / фото REUTERS

Штаб кандидата в президенти Білорусі Світлани Тихановської закликав владу країни не застосовувати насильства проти мирних громадян і запропонував почати діалог про мирну передачу влади.

Читайте такожБілоруський актівіст: люди Виходять на вулиці НЕ заради Тіхановської

Така заява з'явилася в Telegram-каналі «Пул Первой» - спільному каналі прес-лужби штабів Тихановської, Бабарика та Цепкала.

Відео дня

«Ми підтримуємо всіх, хто протестує проти фальсифікацій і бореться за свої права мирним шляхом. Ми солідарні з усіма, хто відстоює своє право на краще майбутнє для себе і своїх дітей.

Ми проти насильства і просимо владу не застосовувати насильство проти мирних громадян.

Ми пропонуємо почати діалог про мирну передачу влади народу без насильства і потрясінь», - йдеться в заяві штабу Тихановської.

Де зараз Тихановська

Вчора Світлана Тихановська вирушила в ЦВК зі своїм адвокатом і представниками штабу, але натрапила там на силовиків. Після бесіди з ними вона покинула будівлю через інший вихід, без свого адвоката.

Сьогодні стало відомо, що Тихановська покинула Білорусь і знаходиться в Литві.

Надалі було опубліковано відео, на якому Тихановська закликає громадян не виходити на площі з протестами, щоб уникнути насильства.Не складно помітити, що вона зачитує вголос попередньо написаний текст.

Протести в Білорусі і від'їзд Тихановської: що відомо

  • 9 серпня в Білорусі пройшли президентські вибори. У ЦВК оприлюднили попередні результати виборів.
  • Так, за чинного президента Олександра Лукашенка проголосували 80,23% виборців, за Світлану Тихановську - 9,9%, за Анну Канопацьку - 1,68%, за Сергія Черечня - 1,13%, за Андрія Дмитрієва - 1,04%, проти всіх - 6,02%.
  • 9 серпня ввечері тисячі жителів Білорусі вийшли на стихійні акції протесту, відбулися зіткнення з силовиками. У Мінську співробітники правоохоронних органів стріляли в протестувальників гумовими кулями.
  • У понеділок увечері 10 серпня протести поновилися. Силовики в Мінську відкрили вогонь по протестувальниках. У МВС Білорусі підтвердили загибель одного з демонстрантів.
  • Кандидат в президенти Тихановська відмовилася від участі в акціях протесту. За словами її прес-секретаря, політик не хотіла б опинитися поруч зі своїм чоловіком, Сергієм Тихановським, в СІЗО.
  • Тихановська заявила про те, що вважає себе переможцем минулих виборів, і закликала свого суперника, чинного президента Олександра Лукашенка, до переговорів.