Лукашенко закликав не ходити на акції протестів / REUTERS

Олександр Лукашенко закликав білорусів «не висовуватися на вулиці» і назвав їх «гарматним м'ясом».

Відповідну заяву він зробив на нараді білоруської Ради безпеки, звернувшись до громадян країни.

У список винуватців протесту, крім «безробітних з кримінальним минулим», він додав приїжджих нібито з України та Росії.

Відео дня

Читайте такожБілорусь охоплено протестами: що відбувається з країною просто зараз (наживо)

«Не висовуйтесь ви зараз на вулиці! Зрозумійте, що вас і наших дітей використовують як гарматне м'ясо! Сьогодні вже понаїхали сюди з Польщі, Голландії, України, з цієї відкритої Росії, Навального і так далі і тому подібне. Уже агресія почалася проти країни», - заявив він.

Протести в Білорусі: хронологія

  • 9 серпня в Білорусі пройшли президентські вибори. У ЦВК оприлюднили попередні результати. Так, за чинного президента Олександра Лукашенка проголосували 80,23% виборців, за Світлану Тихановську - 9,9%, за Анну Канопацьку - 1,68%, за Сергія Черечня - 1,13%, за Андрія Дмитрієва - 1,04%, проти всіх - 6,02%.
  • 9 серпня ввечері тисячі жителів Білорусі вийшли на стихійні акції протесту, сталися сутички з силовиками. У Мінську співробітники правоохоронних органів стріляли в протестуючих гумовими кулями.
  • У понеділок ввечері протести поновилися. Силовики в Мінську знову відкрили вогонь по людях. У МВС Білорусі підтвердили загибель одного з демонстрантів.
  • У наступні дні по всій Білорусі також проходили мирні акції протесту. Силовики жорстоко розганяли та проводили масові затримання, б'ючи людей кийками, застосовуючи світлошумові гранати й гумові кулі. На сьогодні відомо про двох загиблих.
  • В ООН засудили насильство і порушення прав людини в Білорусі, ряд країн закликав Мінськ зупинити насильство.