У Білорусі продовжуються протести проти Лукашенка / REUTERS

Політичний експерт Богдан Бондаренко назвав важливу деталь білоруських протестів, яка ускладнює можливість їх придушення владою.

Читайте такожБілорусь охоплена протестами: що відбувається з країною просто зараз (наживо)

«Протест, який не має лідера, це безумовно проблема. Але хронічно він не може мати лідера, тому що політичні еліти вихолощені. Хто може їх очолити? Лідер може хіба народитися в цьому процесі», - зазначив експерт в ефірі телеканалу «Україна 24».

Відео дня

За його словами, наявність лідера в білоруських протестах – медаль, яка має дві сторони.

«Якби протести мали лідерів, обезголовити протест було б неймовірно просто. На жаль або на щастя - лідерів немає. І дуже швидко обезголовити цей протест просто неможливо. Він, по суті… Нам би хотілося робити аналогії з Майданом (в Україні – ред.), але це більше Гонконг. Подивіться, FireChat, Telegram, WhatsApp – все це звідти прийшло за своєю суттю для протесту, тому й певні лідери там також були, але одного лідера не було», - заявив Бондаренко.

Протести в Білорусі: хронологія подій

  • 9 серпня в Білорусі пройшли президентські вибори. У ЦВК оприлюднили попередні результати. Так, за чинного президента Олександра Лукашенка проголосували 80,23% виборців, за Світлану Тихановську - 9,9%, за Анну Канопацьку - 1,68%, за Сергія Черечня - 1,13%, за Андрія Дмитрієва - 1,04%, проти всіх - 6,02%.
  • 9 серпня ввечері тисячі жителів Білорусі вийшли на стихійні акції протесту, сталися сутички з силовиками. У Мінську співробітники правоохоронних органів стріляли в протестуючих гумовими кулями.
  • У понеділок ввечері протести поновилися. Силовики в Мінську знову відкрили вогонь по протестувальниках. У МВС Білорусі підтвердили загибель одного з демонстрантів.
  • Кандидат в президенти Тихановська заявила про те, що вважає себе переможцем минулих виборів, і закликала свого суперника, чинного президента Олександра Лукашенка, до переговорів.
  • Надалі Тихановська відмовилася від участі в акціях протесту. За словами її прес-секретаря, політик не хотіла б опинитися поруч зі своїм чоловіком, Сергієм Тихановським, у СІЗО. Згодом стало відомо, що вона виїхала до Литви. 
  • Увечері 11 серпня в Мінську та інших містах Білорусі знову почали збиратися учасники протесту. ОМОН майже відразу почав їх затримувати.
  • 12 серпня у Білорусі розпочалася акція із блокування доріг.