Протести в Білорусі стають все більш радикальними / REUTERS

Підприємець з Мінська Юлій Абрамович вважає, що в сутичках з представниками силових структур відбувається "народження білоруської нації".

Про це він сказав в ефірі телеканалу "Україна 24".

Читайте також"Сьогодні мені 26, і я загадала, щоб нікого більше не вбили": монолог дівчини з Мінська вразив мережу

Відео дня

"Я не покривлю душею: ми зараз спостерігаємо народження білоруської нації, саме в цих боях. Процес радикалізується, мені це страшно не подобається. Перші вбиті вже є - майже десяток, просто про них поки що не всі знають", - сказав підприємець.

"ОМОН теж звіріє, вчора людей били з особливою жорстокістю, але люди вже відповідають так само. Я бачив, коли омонівцю пробили голову, не знаю, вижив він чи ні. Що буде далі - не знаю, поки що не дійшло до коктейлів Молотова, були лише поодинокі випадки", - сказав Абрамович.

Протести в Білорусі: хронологія подій

  • 9 серпня в Білорусі пройшли президентські вибори. У ЦВК оприлюднили попередні результати. Так, за чинного президента Олександра Лукашенка проголосували 80,23% виборців, за Світлану Тихановську - 9,9%, за Анну Канопацьку - 1,68%, за Сергія Черечня - 1,13%, за Андрія Дмитрієва - 1,04%, проти всіх - 6,02%.
  • 9 серпня ввечері тисячі жителів Білорусі вийшли на стихійні акції протесту, сталися сутички з силовиками. У Мінську співробітники правоохоронних органів стріляли в протестуючих гумовими кулями.
  • У понеділок ввечері протести поновилися. Силовики в Мінську знову відкрили вогонь по протестувальниках. У МВС Білорусі підтвердили загибель одного з демонстрантів.
  • Кандидат в президенти Тихановська заявила про те, що вважає себе переможцем минулих виборів, і закликала свого суперника, чинного президента Олександра Лукашенка, до переговорів.
  • Надалі Тихановська відмовилася від участі в акціях протесту. За словами її прес-секретаря, політик не хотіла б опинитися поруч зі своїм чоловіком, Сергієм Тихановським, у СІЗО. Згодом стало відомо, що вона виїхала до Литви. 
  • Увечері 11 серпня в Мінську та інших містах Білорусі знову почали збиратися учасники протесту. ОМОН майже відразу почав їх затримувати.