Вже півтора місяці жителі Білорусі виходять на мирні акції протесту / фото Reuters

Протести в Білорусі можуть набути антиросійського характеру, причиною цього можуть стати дії Кремля. Нині серед противників влади подібні настрої міцніють.

Читайте такожТихановська домовилася про допомогу ЄС у разі змін у Білорусі

Таку думку висловив член Координаційної ради білоруської опозиції, політолог Віталій Римашевський в ефірі телеканалу "Україна 24".

Відео дня

Таким чином він прокоментував заяву чинного президента Олександра Лукашенка про "єдину Вітчизну від Бреста до Владивостока".

"Заяви Лукашенка з приводу Приморського краю ніяк не змінюють ставлення Білорусі до Росії, а ось дії Кремля дуже сильно можуть на це вплинути. Великий негатив викликало виділення кредиту для Лукашенка з боку кремлівського керівництва, наявність військового резерву, який стояв на кордоні і був готовий у разі необхідності вторгнутися", - розповів він.

Політолог переконаний, що якщо такого роду речі будуть продовжуватися, "вони будуть викликати все більше і більше антиросійських настроїв всередині суспільства".

"Тоді ці демонстрації набудуть не тільки характеру боротьби за демократію, а й яскраво виражений антиросійський характер. Поки цього і близько немає", - зазначив опозиціонер.

Протести після виборів: що відбувається в Білорусі

  • 9 серпня в Білорусі відбулися президентські вибори.
  • Згідно з офіційними даними ЦВК, Лукашенко набрав 80,1% голосів виборців, його основний опонент Тихановська - 10,1%, інших трьох кандидатів підтримали менше 2%.
  • Тисячі жителів Білорусі, незгодних з підсумками виборів, вийшли на акції протесту, відбулися зіткнення з силовиками. У перші дні учасників акцій жорстоко розігнав міліцейський спецназ, тисячі людей затримали, багатьох з них під час затримання і в СІЗО сильно били.
  • Європейський Союз не визнав результатів виборів президента Білорусі та вважає Лукашенка нелегітимним президентом.