Демонстранти кидали машини на дорогах і проспектах, щоб перешкодити переміщенню силовиків / REUTERS

Білоруські силовики стали "вилучати" у власників машини, вважаючи їх "знаряддям злочину" для блокування транспорту.

Про це повідомив провладний білоруський сайт БЕЛТА з посиланням на Слідчий комітет країни.

У зв'язку з умисним блокуванням транспортних комунікацій у Фрунзенському районі Мінська ввечері 10 серпня, слідком відкрив кримінальну справу (ч.1 ст.310 КК РБ).

Відео дня

Читайте такожУ Мінську протестувальники вступили в сутички з силовиками і намагаються поставити барикади

"Відповідно до кримінально-процесуального законодавства автомобілі, які використовуються для блокування транспорту, є знаряддями злочину і служать засобом для встановлення фактичних обставин у кримінальній справі, в зв'язку з чим будуть вилучатися у власників і визнаватися речовими доказами", - йдеться в повідомленні.

Також Слідком нагадав, що блокування нормальної і безпечної роботи комунікацій всіх видів транспорту заборонено. Оскільки це може спричинити не тільки адміністративну, але і кримінальну відповідальність, яка настає з 16-річного віку.

Санкція ч.1 ст.310 КК РБ передбачає покарання до трьох років позбавлення волі. Якщо блокування транспорту тягне за собою загибель або заподіяння менш тяжких або тяжких тілесних ушкоджень людям, то до 10 років позбавлення волі.

Протести в Білорусі: що відомо

  • 9 серпня в Білорусі відбулись президентські вибори. У ЦВК оприлюднили попередні результати. Так, за чинного президента Олександра Лукашенка проголосували 80,23% виборців, за Світлану Тихановську - 9,9%, за Анну Канопацьку - 1,68%, за Сергія Черечня - 1,13%, за Андрія Дмитрієва - 1,04%, проти всіх - 6,02%.
  • 9 серпня увечері тисячі жителів Білорусі вийшли на стихійні акції протесту, відбулися зіткнення з силовиками. У Мінську співробітники правоохоронних органів стріляли в протестувальників гумовими кулями.
  • У понеділок увечері 10 серпня протести поновилися. Силовики в Мінську знову відкрили вогонь по людях. У МВС Білорусі підтвердили загибель одного з демонстрантів.
  • Кандидат в президенти Тихановська заявила про те, що вважає себе переможцем минулих виборів, і закликала свого суперника, чинного президента Олександра Лукашенка, до переговорів.
  • Надалі Тихановська відмовилася від участі в акціях протесту. За словами її прес-секретаря, політик не хотіла б опинитися поруч зі своїм чоловіком, Сергієм Тихановським, в СІЗО. Сьогодні стало відомо, що Тихановська виїхала в Литву.
  • Увечері 11 серпня в Мінську та інших містах Білорусі знову почали збиратися учасники протесту. ОМОН майже відразу почав затримувати активістів.