Протести у Мінську / фото REUTERS

У лікарні Гомеля помер 25-річний хлопець, куди його доставили силовики 10 серпня – в день протестів проти Олександра Лукашенка.

Про це повідомляє білоруська служба Радіо Свобода з посиланням на коментар матері загиблого.

Хлопець участі в протестах не брав. Силовики затримали його, коли той їхав в неділю на побачення до дівчини. Хлопця витягнули з транспорту і посадили в автозак. Матері білорус встиг написали лише СМС про затримання.

Відео дня

Читайте такожРосійський диригент відмовився від ордену Лукашенка, але не гидував нагородою Путіна

Інформацію про місце перебування затриманого родичці не надавали. Повідомили лише про смерть.

У загиблого були проблеми з серцем. Коли хлопець перебував у закритому автомобілі на чергу в СІЗО, йому стало зле.

«Він кричав, просив про допомогу… І конвой подумав, що він неадекватний і завіз у психіатричну лікарню. Там досвідчений лікар зрозумів, що проблеми не з психікою… Йому викликали бригаду медиків і перевезли у найближчу лікарню. Але Сашка (загиблого хлопця – УНІАН) не врятували, бо, як мені сказали, його привезли у стані клінічної смерті», – розповіла жінка.

Водночас правозахисники заявили про дві смерті та 6,5 тисяч затриманих за три дні протестів в Білорусі.

Протести в Білорусі: хронологія подій

  • 9 серпня в Білорусі пройшли президентські вибори. У ЦВК оприлюднили попередні результати. Так, за чинного президента Олександра Лукашенка проголосували 80,23% виборців, за Світлану Тихановську - 9,9%, за Анну Канопацьку - 1,68%, за Сергія Черечня - 1,13%, за Андрія Дмитрієва - 1,04%, проти всіх - 6,02%.
  • 9 серпня ввечері тисячі жителів Білорусі вийшли на стихійні акції протесту, сталися сутички з силовиками. У Мінську співробітники правоохоронних органів стріляли в протестуючих гумовими кулями.
  • У понеділок ввечері протести поновилися. Силовики в Мінську знову відкрили вогонь по протестувальниках. У МВС Білорусі підтвердили загибель одного з демонстрантів.
  • Кандидат в президенти Тихановська заявила про те, що вважає себе переможцем минулих виборів, і закликала свого суперника, чинного президента Олександра Лукашенка, до переговорів.
  • Надалі Тихановська відмовилася від участі в акціях протесту. За словами її прес-секретаря, політик не хотіла б опинитися поруч зі своїм чоловіком, Сергієм Тихановським, у СІЗО. Згодом стало відомо, що вона виїхала до Литви. 
  • Увечері 11 серпня в Мінську та інших містах Білорусі знову почали збиратися учасники протесту. ОМОН майже відразу почав їх затримувати.