У Мінську протестують проти нечесних виборів / Фото: Вадим Заміровський, TUT.BY

9 серпня в день виборів президента Білорусі на акцію в центр Мінська вийшла молодь, яка не мала досвіду участі в протестах, а проти них вивели добре екіпірований спецназ.

Про це в інтерв'ю УНІАНу розповіла Марина Адамович, правозахисниця і дружина білоруського опозиційного політика Миколи Статкевича.

Читайте такожШтаб Тіхановської предложили Лукашенку обговорити "мирну передачу влади народу"

Відео дня

«В абсолютній більшості, це була молодь, яка не має досвіду навіть мирних акцій, люди без знання правил безпеки на акції. Хлопці та дівчата в шортиках, маєчках прийшли вимагати чесних виборів. Навпроти стояв добре екіпірований спецназ, міліція. Був дуже миролюбний настрій. Люди сміялися, веселилися. Почали запалювати ліхтарики, у відповідь їх включили з протилежного боку проспекту, через сотні метрів. Всі раділи: «Це не вони нас оточили, а ми». Реально небезпеку мало хто оцінював. У якийсь момент пролунав крик - автозаки просто їхали на людей. Швидше за все, людину, яку називають загиблим ... Швидше за все в той момент це і сталося. Вони просто їхали на людей », - згадує правозахисниця.

За її словами, після цього почали вибухати світлошумові гранати. Причому, кидали їх не під ноги, а через голови, в голови, щоб заподіяти максимальної шкоди.

«Писали, що там були гумові кулі, але я про це не можу розповісти. Гранати рвалися кожну хвилину. Спалах, гуркіт, дим. Потім під'їхали водомети, висунулися на передній план. І нас почали досить серйозно тіснити. Центр був перекритий повсюдно. Ланцюги «космонавтів», добре озброєних і екіпірованих, перекривали головні проспекти і вулиці. Періодично вони вискакували і починали бити людей, навіть коли їх було небагато. Все це було абсолютно неадекватно і не відповідало ситуації, я вже не кажу про принципи гуманізму. Це було відображенням істероїдної, хворої волі однієї людини, яка будь-яким способом прагне утримати владу над країною », - розповіла Адамович.

Протести в Білорусі: що відбувається

  • 9 серпня в Білорусі пройшли президентські вибори .
  • У ЦВК оприлюднили попередні результати виборів. Так, за чинного президента Олександра Лукашенка проголосували 80,23% виборців, за Світлану Тихановську - 9,9%, за Анну Канопацьку - 1,68%, за Сергія Черечня - 1,13%, за Андрія Дмитрієва - 1,04%, проти всіх - 6,02%.
  • 9 серпня ввечері тисячі жителів Білорусі вийшли на стихійні акції протесту, відбулися зіткнення з силовиками. У Мінську співробітники правоохоронних органів стріляли в протестуючих гумовими кулями.
  • За даними правозахисників, затримано близько 300 осіб, в лікарнях перебувають десятки поранених, один чоловік загинув в результаті наїзду спецавтомобіля.
  • Увечері 10 серпня протести поновилися. Військовий спецназ в Мінську відкрили вогонь по протестувальниках. Також відбулися масові затримання по всій країні.