Протести у Мінську / фото REUTERS

На тлі масових протестів у Мінську зник ведучий авторської програми на опозиційному телеканалі «Белсат» й співавтор фільму про жінок Лукашенка Стас Івашкевич.

Про це у Telegram повідомляє видання Проект.

Будь-який зв’язок з чоловіком втратили понад 40 годин тому. Журналісти вважають, що Івашкевича затримали на тлі протестів, які стали приводом для додаткового тиску з боку білоруської влади.

Відео дня

Читайте такожПротести в Білорусі: кількість затриманих перевищила дві тисячі

«Останній раз Стас зв’язувався з колегами 9 серпня о 21:30. Він сказав, що його затримали й везуть до ізолятора на вулиці Окрестіна. Проте відтоді про його долю нічого не відомо: адвоката не впустили в ізолятор і не дали ніякої інформації про те, де перебуває журналіст», – пише видання.

За неофіційною інформацією, проти Івашкевича відкрили кримінальну справу.

Зазначається, що минулого тижня журналіста затримали разом з колегами під час підготовки матеріалу про жінок Лукашенка. Вже після виходу фільму медійники помічали ознаки стеження за Івашкевичем.

Зникнення Івашкевича на тлі післявиборних протестів у Білорусі стало не першим. Про безвісти зниклих журналістів ЗМІ повідомляють ще з початку масових демонстрацій увечері 9 серпня.

Серед імовірно затриманих – білоруські та російські журналісти опозиційних видань, які перебували у день зникнення на місцях протестів або поряд з ними.

Протести в Білорусі: що відомо

9 серпня в Білорусі пройшли президентські вибори. У ЦВК оприлюднили попередні результати виборів. Так, за чинного президента Олександра Лукашенка проголосували 80,23% виборців, за Світлану Тихановську - 9,9%, за Анну Канопацьку - 1,68%, за Сергія Черечня - 1,13%, за Андрія Дмитрієва - 1,04%, проти всіх - 6,02%.

9 серпня ввечері тисячі жителів Білорусі вийшли на стихійні акції протесту, сталися сутички з силовиками. У Мінську співробітники правоохоронних органів стріляли в протестуючих гумовими кулями.

У понеділок увечері 10 серпня протести поновилися. Силовики в Мінську відкрили вогонь по протестуючих. У МВС Білорусі підтвердили загибель одного з демонстрантів.

Кандидат в президенти відмовилася від участі в акціях протесту. За словами її прес-секретаря, Тихановська не хотіла б опинитися поруч зі своїм чоловіком, Сергієм Тихановським, в СІЗО. Вона заявила про те, що вважає себе переможцем минулих виборів, і закликала свого суперника, чинного президента Олександра Лукашенка, до переговорів.

Сьогодні стало відомо, що Тихановська покинула Білорусь і знаходиться в Литві.