Армія США не хоче, щоб Трамп користувався нею заради власної вигоди / Flickr/The U.S. Army

Невдовзі після того, як президент Дональд Трамп "підняв усіх по тривозі" в понеділок, пообіцявши, шо військові і правоохоронці США придушать протестний рух за його наказом, армія й справді була мобілізована.

Численні вантажні літаки з солдатами й забезпеченням на борту вилетіли з Північної Кароліни й Нью-Йорку в напрямку американської столиці. Бійці Національної гвардії теж на бронемашинах з гуркотом прибули на визначені позиції біля Вашингтона. А гелікоптери UH-60 Black Hawk і UH-72 Lakota почали літати трохи вище дерев на столичних вулицях, скеровуючи потужні потоки повітря, бруду і вихлопних газів у наляканий натовп внизу. Про це пише TIME.

Читайте такожPolitico: США ще не повернулися в жорстокий 1968-й рік, принаймні поки що

Відео дня

Демонстрація сили на початку тижня, вірогідно, ставила за мету показати, що Трамп контролює ситуацію у Вашингтоні. Але побічним ефектом стало роздратування багатьох чинних і колишніх військових командирів бажанням президента США виставити національні Збройні сили як спосіб придушення внутрішніх потрясінь. 

"Найбільше викликає тривогу те, що Трамп знову використовує Збройні сили для особистих цілей, а не в інтересах країни, й ставить під загрозу давню позапартійну репутацію армії", - пише видання.

"Армія не повинна застосовуватися під час мирних протестів. Це відповідальність поліції й місцевих чиновників", - сказав колишній міністр оборони США Чак Хейгл, який також був сенатором в Небрасці від Республіканської партії.

"Часто присутність армії погіршує ситуацію й робить її більш вибухонебезпечною. Армія опинилися в дуже складному становищі", - додав він.

Армія США підтримує місцеву владу в основному через Національну гвардію, яка перебуває під контролем губернаторів штатів. Після того, як минулого тижня спалахнули протести через смерть афроамериканця Джорджа Флойда під час затримання поліцією, губернатори 28 штатів і Округу Колумбія задіяли понад 20,4 тисяч солдатів Національної гвардії США для допомоги штату й місцевим правоохоронцям в операціях на вулицях.

Читайте такожNew York Times: У Вашингтоні демонстрантів закидали світловими гранатами заради фото Трампа біля церкви (фото)

Кожен окремий штат вирішує, коли застосовувати Національну гвардію. Але у Трояндовому саду Білого дому в понеділок Трамп заявив, що він наказав кожному губернатору "розгорнути значні сили Національної гвардії, щоб взяти під контроль вулиці". А якщо місцеві лідери не послухаються, "тоді я відправлю армію США і швидко вирішу проблему замість них", - сказав Трамп,

Відверте бажання застосувати військове насильство проти американських громадян позначило провокативний відхід від стриманості, якої дотримувалися більшість попередніх президентів США в заспокоєнні громадянських заворушень. Стратегією як республіканських так і демократичних адміністрацій було скоротити напругу через відкритість до діалогу, а не через погрози подальшої конфронтації. Але Трамп змушує губернаторів бути "грубими" з демонстрантами. Його міністр оборони Марк Еспер закликає їх відновити мир за допомогою більшої сили.

"На мою думку, чим швидше ви зберетеся й візьмете гору в бойовій зоні, тим швидше все це закінчиться і ми зможемо повернутися до норми", - сказав Еспер під час відео-конференції з американськими чиновниками, запис якої потрапив у ЗМІ.

Накази Трампа здаються цілком прямими: захистити США від тих, кого він називає "професійними анархістами, бандами, паліями, мародерами, злочинцями, заколотниками, антифа й інших". Але з 1878 року, коли в США ухвалили акт Posse Comitatus, армії заборонено брати участь у внутрішніх правоохоронних діях. Щоб задіяти її, Трамп стверджує, що хоче скористатися положеннями закону "Про повстання", якому 213 років. Востаннє положення цього закону були задіяні в 1992 році під час заворушень в Лос-Анджелесі, спричинених побиттям Родні Кінга під арештом поліції.

Читайте такожBusiness Insider: Пентагон наказав солдатам готуватися до відправки в охоплений протестами Міннеаполіс

Пентагон підтвердив, що приблизно 1600 солдатів армії з баз "Форт-Брагг" і "Форт-Драм" були відправлені в столичний округ Колумбія. Деякі з них входять до підрозділів військової поліції. Однак, правоохоронні дії - це не та місія, виконувати яку більшість військових США були навчені. Їхнє озброєння теж не відповідає цій меті. Наприклад, 82 десантна дивізія відправила солдатів у Вашингтон увечері понеділка в рамках так званих "Сил негайного реагування". Цей підрозділ, як й інші, наразі в статусі очікування наказів. Він складається з бойових піхотинців, які навчені вбивати ворога в зоні бойових дій, а не підтримувати порядок на вулицях міст.

Високопоставлений чиновник Пентагона сказав у вівторок журналістам, що Міністерство оборони США не хотіло б використовувати солдатів армії для придушення протестів, які спалахнули після смерті афроамериканця Джорджа Флойда у Міннеаполісі.

"Ми справді хотіли б, щоб це лишилося в руках Національної гвардії", - сказав чиновник на умовах анонімності.

Відставний адмірал ВМС США Майкл Маллен, який був головою Об'єднаного комітету начальників штабів, написав есе для The Atlantic з критикою того, як Трамп поводиться з армією за нинішніх кризових умов.

"У США була тривала і, чесно кажучи, часом тривожна історія застосування збройних сил для виконання внутрішніх законів. Проблема для нас сьогодні не в тому, чи така влада справді існує. Проблема в тому, чи буде вона розумно використана", - наголосив Маллен.

Читайте такожБіля Білого дому з'явилися вантажівки з солдатами Національної гвардії

"Я глибоко стривожений тим, що, виконуючи свої накази, наша армія буде використана в політичних цілях", - додав він.

TIME нагадує, що від початку свого президентства Трамп із задоволенням користувався владою, яку він отримав над армією США. Ухвалюючи одне з перших своїх рішень на посаді, він використав Пентагон як місце підписання розпорядження, яке закрило американський кордон для громадян 7 мусульманських країн. Він часто говорить про офіцерів найвищого рангу як про свою власність, називаючи їх "мої генерали". Трамп взяв мільярди доларів з оборонного бюджету США, щоб збудувати стіну на кордоні з Мексикою після того, як Конгрес заблокував фінансування цього проекту. Крім того, Трамп втручався у кілька судових справ над військовими, звинуваченими у воєнних злочинах. Попри протест з боку старших офіцерів, він підписував помилування для звинувачених військових ще навіть до закінчення судового розгляду.