Ілюстрація / REUTERS

Пентагон наказав Сухопутним військам США готувати активний особовий склад військової поліції до розгортання в Міннеаполісі, де смерть афроамериканця Джорджа Флойда стала причиною спалаху протестів по всій території країни.

Як пише Business Insider, близько 800 солдатів можуть відправити у місто, якщо буде відповідний наказ. Наказ про підготовку з'явився після того, як у п'ятницю президент Дональд Трамп наказав міністру оборони Марку Есперу негайно запропонувати варіанти на тлі ескалації напруги між учасниками протестів і офіцерами поліції в Міннеаполісі.

Трамп викликав Еспера, а також радника з національної безпеки Роберта О'Браяна і кількох інших високопоставлених чиновників, щоб сформулювати військові сценарії допомоги місцевій поліції в Міннеаполісі, якщо ситуація погіршиться. Про це виданню розповів неназваний чиновник Пентагону на умовах анонімності.

Відео дня

Читайте такожWashington Post: В Міннеаполісі демонстранти підпалили відділок поліції, Трамп погрожує армією (фото)

Солдатам з військових баз "Форт-Брагг" у Північній Кароліні й "Форт Драм" у Нью-Йорку наказали бути в готовності за чотири години. Солдатам на базі "Форт Карсон" у Колорадо і "Форт Райлі" в Канзасі оголосили готовність за 24 години. Про це повідомили три джерела, поінформовані про накази.

Загони можуть розгорнути відповідно до "Закону про повстання" за 1807 рік. Американська влада востаннє застосовувала його під час заворушень в Лос-Анджелесі у 1992 році на тлі суду над Родні Кінгом, який теж став жертвою поліцейської жорстокості. Тоді були розгорнуті тисячі солдатів Сухопутних військ США і піхотинців.

Читайте такожAssociated Press: Трамп ховався в бункері від протестів

Департамент оборони США не відповів на запити Business Insider про коментар. Однак, прес-секретар Пентагона сказав Associated Press, що губернатор Міннесоти Тім Волц не просив надсилати військову поліцію в Міннесоту. Раніше Волц відправив 500 солдатів Національної гвардії в міста Міннесота і Сент-Пол для придушення протестів.