Reuters

Хвиля насильницьких протестів спалахнула по всьому півдню Міннеаполіса. Поліція почала стріляти сльозогінним газом і гумовими кулями в людей, які підпалювали будівлі й грабували магазини. Хаос почався після протестів, спричинених смертю афро-американця Джорджа Флойда, поки він був під вартою поліції.

Як пише New York Times, 46-річний Флойд помер в понеділок після того, як на нього надягнув наручники й притиснув до землі білий офіцер поліції. Поліцейський кілька хвилин тиснув коліном на горло чоловіка. На відео затримання чути, як Флойд каже: "Я не можу дихати". Ролик розійшовся в мережі, після чого в Міннеаполісі й по всій території США почалися протести.

"Вони стратили мого брата посеред білого дня", - сказала заплакана сестра загиблого Філоніс Флойд в ефірі CNN.

Відео дня

"Я втомилася дивитися, як чорні люди помирають", - додала вона.

Читайте такожНайбільші телеканали США зняли з ефіру передвиборчий ролик Трампа за расизм

Чотирьох офіцерів поліції, які брали участь в арешті, звільнили з Відділення поліції Міннеаполіса. ФБР приєдналося до розслідування смерті Флойда. Мер міста закликав арештувати й висунути звинувачення проти поліцейського, який душив коліном загиблого. На відміну від першого дня протестів, коли тисячі людей мирно вийшли на вулиці, сьогодні поліція повідомляє про поширені випадки громадської непокори, пограбування й численні підпали.

Мер міста Джейкоб Фрей у повідомленні на своїй сторінці. Twitter попросив людей не виходити з дому.

"Міннеаполіс, ми не можемо дозволити одній трагедії породити інші трагедії. Будь ласка, допоможіть нам зберегти мир. Лишайтеся в безпеці й покиньте небезпечні райони", - закликав він.

У поліції розповіли, що в ході протестів одну людину застрелили. Це сталося під час спроби пограбування ломбарду, коли власник відкрив вогонь. Чоловік був поранений і згодом помер у лікарні. New York Times нагадує, що демонстранти почали збиратися в другій половині дня біля Третього відділення поліції. Але увечері поліцейські спробували розігнати натовп, використовуючи шумові гранати і сльозогінний газ.

Вночі ще більше людей заповнили вулиці, а невдовзі після того спалахнули пожежі. На фото з Міннеаполіса видно, як палає принаймні один офіс, крамниця автомобільних запчастин, а люди виносять товари з іншої крамниці неподалік. Місцева газета The Minneapolis Star Tribune повідомляє, що магазин мережі Target and Cub Foods на розі вулиці Іст-Лейк і Хіавата авеню був розграбований, так само як і алкогольна крамниця.

Читайте такожBloomberg: Світ охоплять революції після пандемії коронавірусу

Смерть Флойда сталася невдовзі після вбивства 25-річного афро-американця Ахмада Арбері, якого переслідували і застрелили два білі чоловіка в штаті Джорджія. Загибель обох порівнюють з іншими гучними вбивствами афро-американців включно з Еріком Карнером, Філандо Кастіл і Майклом Брауном. Губернатор штату Міннесота Тім Валц закликав демонстрантів висловлювати свій протест мирно і безпечно, запевнивши, що він особисто просуває "повне, чесне і широке розслідування, яке наблизить нас всіх до справедливості".

Історія загибелі Флойда розглядається в контексті більш широкої закономірності катастрофічних контактів афро-американців і правоохоронців, про що говорили правозахисні організації. Смерть чоловіка посилила напругу між членами місцевої громади і поліцейськими Міннеаполіса, яких понад 800. Сестра загиблого Бріджит Флойд в ефірі NBC закликала встановити справедливість.

"Я хотіла б, що цим офіцерам висунули звинувачення у вбивстві, тому що це саме те, що вони зробили", - сказала вона.

"Я не хочу, щоб протести були лише шоу. Я хочу побачити дії. Це точно було вбивство. Ми хочемо побачити арешт, ми хочемо побачити звинувачення. Ми хочемо, щоб їх засудили за скоєне", - сказала двоюрідна сестра Флойда Тара Браун.

У поліції Міннеаполіса сказали, що розслідували справу про фальсифікат у південній частині міста, коли виник конфлікт з чоловіком, який сидів у синій машині. Це й був Флойд.

Читайте такожУ США застрелили охоронця, який не пустив у магазин дівчинку без маски

"Йому наказали вийти з машини. Коли він це зробив, він почав чинити фізичний опір офіцерам поліції. Офіцери змогли надягти наручники на нього і помітили, що він страждає від медичних проблем", - йдеться у заяві поліції.

Але відео з камер спостереження неподалік, а також свідчення перехожих не підтвердили історію про опір з боку Флойда. Натомість вони доводять, що він благав їх про допомогу, коли вони повалили його на землю, а один офіцер став коліном на його горло.