Володимир Путін і Олександр Лукашенко / REUTERS

Зміна влади в Білорусі може викликати бажання у росіян домогтися того ж самого, тому Кремлю не вигідний сценарій усунення від влади президента Олександра Лукашенка.

Таку думку в інтерв'ю УНІАН висловила білоруська журналістка, громадський діяч, колишня політв'язень Ірина Халіп.

Читайте такожСуперниця Лукашенка на виборах у Білорусі розповіла, як їй погрожували з українського номери

Відео дня

«Думаю, що Росія не погодилася б на зміну Лукашенка з тієї причини, що зараз новини про Білоруь викликають великий інтерес. На одному з недавніх російських мітингів був плакат: «Білорусь, Хабаровськ поруч». Якщо, щось змінюється в Білорусі, то середньостатистичний росіянин, який звик вважати, що Путін навіки, раптом може прокинутись і подумати: «А що, так можна було? Виявляється, влада може змінитися. Людина, народ може зіграти в цьому якусь роль». Путіну не потрібно, щоб тут щось змінювалося. Не тому, що він підтримує Лукашенка, а тому, що він підтримує самого себе», – пояснила Халіп.

Як повідомляв УНІАН, 29 червня в Білорусі затримали російських бойовиків з ПВК "Вагнера", 32 людини під Мінськом і ще одного - на півдні країни. Серед них були ті, хто воював проти України на Донбасі.

Правоохоронні органи Білорусі повідомили, що їм надійшла інформація про прибуття понад 200 бойовиків для дестабілізації обстановки в період виборчої кампанії. При собі кожен росіянин мав невелику ручну поклажу, і на всіх - три великі важкі валізи, завантаження яких на транспортний засіб здійснювали декілька чоловіків.

Інцидент стався на тлі протестів у Білорусі проти політичних репресій. Вибори президента Білорусі мають відбутися 9 серпня.