Путін заявив, що Навальний самостійно прийняв "Новачок" / фото REUTERS

Президент Росії Володимир Путін у розмові з французьким колегою Еммануелем Макроном 14 вересня заявив, що російський опозиціонер Олексій Навальний міг сам прийняти отруту "Новачок", а нервово-паралітичну речовину не так складно виготовити, як вважається. 

Про це повідомляє французька газета Le Monde з посиланням на джерела.

Російський президент розповів Макрону, що Навальний нібито використовував свій Фонд боротьби з корупцією для "шантажу депутатів і чиновників". Також Путін зневажливо висловився про опозиціонера, назвавши Навального "простим баламутом в Інтернеті".

Відео дня

Крім того, за даними газети, Путін припустив, що Навальний сам міг прийняти отруту.

Своєю чергою, Макрон відкинув версію про спробу Навального отруїтися самому, інформує видання.

Читайте такожBusiness Insider: В НАТО не сумніваються, що Путін ще раз спробує вбити Навального

Як Навальний відреагував на припущення Путіна

Незабаром Олексій Навальний саркастично відповів на припущення Путіна.

"Хороша версія. Вважаю, що заслуговує найпильнішого вивчення. Зварив на кухні "Новачок". Тихо відсьорбнув з фляжки в літаку. Впав у кому. До цього домовився з дружиною, друзями і колегами, що, якщо МОЗ наполягатиме, щоб мене відвезли лікувати в Німеччину, вони ні в якому разі не дозволяли це зробити. Померти в Омській лікарні і опинитися в Омському морзі, де встановили б причину смерті «прожив достатньо», - ось кінцева мета мого хитрого плану. Але Путін мене переграв. Його просто так не проведеш. У підсумку я, як дурень, пролежав в комі 18 днів, але свого не домігся. Провокація не вдалася!» ,- написав він у своєму Instagram.

Читайте такожОдин з розробників "Новачка" вибачився перед Навальним (відео)

Отруєння Навального: що відомо

  • 20 серпня Навальний повертався до Москви з Томська, під час польоту йому стало зле, літак екстрено сів в Омську. Навального госпіталізували. За два дні його евакуювали з Омська до берлінської клініки «Шаріте».
  • 4 вересня стало відомо, що експерти Мюнхенського інституту фармакології та токсикології Збройних сил ФРН знайшли сліди отруйної речовини з групи «Новачок» у крові, сечі та на шкірі Навального. Факт отруєння політика «Новачком» також підтвердили інші експерти.
  • 10 вересня Навальний вийшов із коми.
  • 15 вересня прес-секретар політика Кіра Ярмиш повідомила, що Навальний після лікування в німецькій клініці планує повернутись до Росії.