Протести у Мінську / фото REUTERS

Міністри закордонних справ 8 країн Скандинавії та Балтії закликали владу Білорусі припинити переслідування політичних опонентів.

Про це йдеться у спільній заяві глав МЗС Данії, Естонії, Фінляндії, Ісландії, Латвії, Литви, Норвегії і Швеції, розміщеній на сайті зовнішньополітичного відомства Латвії.

Читайте такожБілоруське держТБ повідомило про виявлення в Мінську заповненої боєприпасами автівки з номерами РФ

Відео дня

Вони висловили серйозну стурбованість через насильство проти протестувальників у Білорусі.

«Ми наполегливо закликаємо білоруську владу припинити переслідування політичних опонентів, негайно звільнити усіх несправедливо затриманих осіб і поважати права людини і свободи», - наголошується у заяві.

Також глави МЗС закликали білоруський уряд негайно долучитися до «справжнього політичного діалогу» з опозицією, щоб у подальшому уникнути застосування насильства.

Міністри вважають, що президентські вибори у Білорусі не були вільними і справедливими, а також не відповідали міжнародним зобов'язанням цієї країни та глобально визнаним стандартам демократії і верховенства права.

Протести в Білорусі: що відбувається

  • 9 серпня в Білорусі пройшли президентські вибори .
  • У ЦВК оприлюднили попередні результати виборів. Так, за чинного президента Олександра Лукашенка проголосували 80,23% виборців, за Світлану Тихановську - 9,9%, за Анну Канопацьку - 1,68%, за Сергія Черечня - 1,13%, за Андрія Дмитрієва - 1,04%, проти всіх - 6,02%.
  • 9 серпня ввечері тисячі жителів Білорусі вийшли на стихійні акції протесту, відбулися зіткнення з силовиками. У Мінську співробітники правоохоронних органів стріляли в протестуючих гумовими кулями.
  • За даними правозахисників, затримано близько 300 осіб, в лікарнях перебувають десятки поранених, один чоловік загинув в результаті наїзду спецавтомобіля.
  • Увечері 10 серпня протести поновилися. Військовий спецназ в Мінську відкрив вогонь по протестувальниках. Також відбулися масові затримання по всій країні.
  • Сьогодні, 11 серпня в Мінську знову чутно вибухи та повідомляється про затримання.