РИА Новости: Сноуден отримав безстроковий дозвіл на проживання в Росії / REUTERS

Російська влада дала екс-співробітнику ЦРУ США Едварду Сноудену безстроковий дозвіл на проживання.

Про це повідомляють РИА Новости з посиланням на коментар адвоката американця Анатолія Кучерени.

Читайте такожУ Білорусі створять партію, яка виступатиме за інтеграцію з Росією

Відео дня

За словами юриста, Сноуден мав намір продовжити виданий йому трирічний дозвіл, його термін минав у цьому році. Процедуру затягнули через пандемію, але зараз «відповідь отримали».

Едвард Сноуден: що відомо про американця

  • У червні 2013 року передав газетам The Guardian і The Washington Post інформацію про стеження Агентством національної безпеки США за інформаційними системами країн світу.
  • За словами Сноудена, агентство активно моніторило міжнародний телефонний та інтернет-трафік, отримавши доступ до відповідних мереж. Загалом управління контролювало 200 кабелів, що дозволяло читати 600 мільйонів повідомлень щодня. Колишній співробітник ЦРУ додав, що навряд чи в цьому факті є якийсь секрет, оскільки служба саме для цього і створювалася.
  • Публікація переданих Сноуденом в ЗМІ даних спровокувала гучний скандал у світі. Керівництво спецслужб США, виправдовуючи існування програми стеження, заявило, що вона служила інтересам нацбезпеки і допомогла запобігти численним злочинам. Американці також підкреслювали, що діяли винятково у правовому полі країни.
  • Початкову зустріч з журналістами для передачі їм матеріалів Сноуден організував у Гонконгу, звідки згодом переїхав до Росії, де з 1 серпня 2013 отримав тимчасовий політичний притулок.
  • Сноуден був заочно звинувачений у шпигунстві і оголошений в міжнародний розшук.